Spirit of the Dance

Review dansvoorstelling Spirit of the Dance.Toen David King in 1996 met de oprichting van Spirit of The Dance zijn droom om een Ierse dansshow met invloeden uit verschillende dansculturen op de plank te brengen waarmaakte, hadden waarschijnlijk weinig mensen verwacht dat het project uit zou groeien tot een prijswinnend gezelschap met maar liefst 350 dansers. Inmiddels trekken zij verdeeld in tien rondreizende dansgroepen wereldwijd volle zalen. Dit was helaas niet het geval in Schouwburg Almere, welke de groep dansers van Spirit of the Dance in de eerste week van hun Nederlandse tournee aandeed. Eén ding is zeker: aan het enthousiasme van de dansers heeft het in ieder geval niet gelegen.

Dansmarathon

De show opent met een wat cliché ritueel waarbij dansers in lange gewaden de Spirit of the Dance doen ontwaken. Wanneer de dansers met een flinke snelheid het podium op sprinten, hun voeten druk tappend op het ritme van de muziek en de bovenlichamen nagenoeg stil, barst de show los. In hoog tempo volgen de verschillende dansnummers elkaar op. De slechts 15-koppige groep ondergaat een hoop kostuumwisselingen en staat nagenoeg onafgebroken op het podium. Hun energie blijft gedurende deze ware dansmarathon hoog, hetgeen een knappe prestatie genoemd mag worden.

Smeltkroes van dansstijlen

Review dansvoorstelling Spirit of the Dance.De groep mixt Ierse dans met invloeden uit andere dansstijlen als flamenco, ballet en Schotse dans. Waar dit sommige choreografieën een speels karakter geeft, pakt het niet bij alle nummers even goed uit. Het Westernnummer bijvoorbeeld, waarin de dansers in blauwe glitterpakken en cowboyhoeden op de grond stampen, oogt tenenkrommend achterhaald. Gelukkig laat de show in de tweede helft zien dat het wel degelijk mogelijk is om verschillende stijlen op een succesvolle en creatieve manier samen te voegen.

In de meer moderne en humoristische nummers komt het gezelschap beter tot zijn recht. Aan het eind van het Fosse nummer gaan de dansers op de rand van het podium zitten om een razendsnelle dans uit te voeren waarbij hun armen en handen al het werk doen. Een ander hoogtepunt is een choreografie waarop drie mannelijke dansers een battle met elkaar aangaan. Zonder muziek en met slechts het geluid van hun schoenen produceren zij om beurten complexe ritmes.

Kracht en variëteit in zang en dans

Review dansvoorstelling Spirit of the Dance.De voorstellingen in Nederland worden aangevuld met een gastoptreden van de Celtic Ladies. De drie dames brengen met hun ongelooflijk zuivere en krachtige stemgeluid verschillende nummers ten gehore, variërend van traditionele Engelse muziek tot Nessun Dorma en nummers van popzangeres Adele. Een mooie toevoeging aan de voorstelling.

Zowel de dans als de zang in Spirit of the Dance waren van hoog niveau. Minpunt is dat de verschillende dansvormen en muziek elkaar van de hak op de tak opvolgen, wat ervoor zorgt dat de voorstelling als geheel wat zwak overkomt. Het is dan ook niet de sterkste show van de groep, maar desalniettemin kregen ze het publiek enthousiast.

De voorstellingen van Spirit of the Dance zijn nog tot en met 15 april in Nederland te zien. Voor het programma en het bestellen van kaartjes, klik hier.