Sleeping Beauty LIVE vanuit Londen in Theater aan de Parade

Als voetbal sinds jaar en dag live wordt uitgezonden via de satelliet….. waarom heeft dans dan zo lang op zich laten wachten?

In de kleine filmzaal van Theater aan de Parade ben ik getuige van de eerste live registratie van een balletvoorstelling die op dat moment in het theater in London wordt gedanst. In Den Bosch is een handjevol  mensen aanwezig. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 25 en 70 jaar. Tijdens een normale balletvoorstelling is het ondenkbaar dat men met cola en popcorn in de zaal zit, maar nu is het film! En deze voorstelling is bijzonder geschikt om met kinderen te kijken.

In het voorprogramma zien we backstage beelden en een interview met de solisten. The rising stars die in één adem met Fonteyn en Nureyev worden genoemd. We kijken vanavond naar Lauren Cuthbertson, een porcelein witte prinses Aurora. Met gemak trotseert ze alle balansen, snelle virtuoze pasjes en rolbeleving. Het is een magistrale voorstelling met veel stijl voor spel en traditionele balletmime. Je zou hier in de voorbespreking  een lesprogramma voor de jeugd aan kunnen wijden.

De kostuums zijn in oude stijl. Wijde jurken met gerimpelde kragen. Alles is tot in detail verzorgd. Een lust voor het oog. Ook de opnames zijn fantastisch. Beslis je in het theater zelf waar je naar kijkt, wordt het inzoomen nu voor je gedaan. Van te voren had ik hier zo mijn bedenkingen over, maar de voorstelling wordt goed in beeld gebracht en ik ervaar de beleving van de dansers wellicht beter dan wanneer ik ergens midden in de zaal zit.

Na afloop krijgen de dansers een open doekje. Het Engelse publiek geeft een ovationeel applaus. Waar wij in Nederland nog wel eens gereserveerd applaudiseren, gaat men hier los. Dit medium verdient het om verder uitgewerkt te worden! Wat een veelbelovend initiatief is het, om in theaters over de hele wereld voorstellingen live uit te zenden. Hoeven we in Nederland misschien geen jaar meer te wachten om slechts rond de kerstdagen dans op een kindvriendelijk tijdstip te zien. Ik kijk uit naar de LIVE vertoning van de Notenkraker & Muizenkoning op vrijdag 30 december in de Grote Zaal van het theater aan de Parade op een nóg groter doek, waarbij ik veel ouders met kinderen hoop te ontmoeten.