Scapino met Kathleen+: prachtig!

Scapino Ballet laat met Katheen+ zien dat ze alles in huis hebben om een geweldige voorstelling neer te zetten. Het optreden bestaat uit drie heel verschillende en mooie dansen. De voorstelling wordt geopend met Beautiful Freak van huischoreograaf Marco Goecke. Dit aparte en eigenzinnige stuk wordt gedanst door elf mannelijke dansers op de muziek van Chet Baker en Michael Jüllich. Een paar stukken zijn zonder muziek en dan hoor je de dansers bewegen, de vloer kraken en voel je hun spieren en energie in de zaal. Dat is geweldig om te ervaren. De dansers maken hele mooie en bijzondere bewegingen met hun armen en handen. Het zijn hele aardse bewegingen en zelfs een beetje dierlijk. De dansers dansen samen, alleen of in een groep waardoor er veel afwisseling is. Het is een somber en koud stuk maar er zitten ook wat humoristische dingen in.

De tweede choreografie is Beeswing van Ed Wubbe. Het is een duet op de muziek van J.S. Bach met sierlijke en vloeiende bewegingen die ongemerkt samen smelten met bewegingen uit de urban dance. De bewegingen zijn fragiel maar tegelijkertijd ook heel krachtig. Het resultaat is een heel mooi en ingetogen stuk.

De derde dans Kathleen is ook van choreograaf Ed Wubbe. Dit is weer een compleet ander, explosief en spectaculair stuk. De zestien dansers op het podium zijn zes meisjes en tien jongens die gangs en clans vormen. Het stuk is donker en er hangt een gevaarlijke sfeer. De dans laat een constante spanning bij de jongens en de meisjes zien. Zij dagen elkaar uit en de jongens strijden onderling om de grootste fysieke kracht. Harde en agressieve bewegingen worden afgewisseld met momenten van tederheid, liefde en kameraadschap. Er wordt gedanst op de harde gitaarmuziek van Godflesh, maar er zijn ook bijzondere dansbewegingen op een simpel pianodeuntje. Zowel de groepsdansen als de solo’s en duetten zijn prachtig. Dit alles maakt het een heel dynamisch stuk waarin mooie beelden worden gevormd die blijven boeien.

Deze drie dansen zijn op zichzelf al bijzonder en samen maken ze van Kathleen+ een mooi en passend geheel. Elke dansliefhebber moet dit prachtige stuk gezien hebben. En degene die niet zo van de dans zijn, zou ik aanraden dit keer toch maar te gaan kijken aangezien dit geen standaard dansstuk is. Scapino is kwalitatief namelijk erg goed en danst drie geweldige choreografieën op mooie muziek die zullen je verrassen!

Kathleen+ van Scapino Ballet Rotterdam is te zien op zaterdag 17 december in Theater aan de Parade.
Als bezoeker word je ook getrakteerd op de dansfilm LOST én een nagesprek met choreograaf Ed Wubbe. Kortom, beleef de Scapino Kathleen+++ Experience!