Residenties (Hans van Manen programma ) van Het Nationale Ballet

Dit jaar wordt de befaamde balletchoreograaf Hans van Manen tachtig jaar! Het Nationale Ballet, waar hij huischoreograaf is, viert dit met een voorstelling waarin vijf van zijn geweldige stukken worden opgevoerd.

Trois grossiennes is een prachtig duet. De vrouwelijke danser is fragiel maar straalt kracht uit naast de mannelijke danser. Er is een spanningsveld tussen de twee dansers, maar toch lijken ze gelijkwaardig te zijn. Ze maken mooie bewegingen met hun armen en maken snelle draaien. Het is een prachtig en sierlijk duet!

Het tweede ballet Two is eveneens een duet. Dit keer wordt een zoon en moeder uitgebeeld. Je ziet dat Hans van Manen zich hier heeft laten leiden door de muziek (Des Mannes Wiegenlied am Sarge seiner Mutter). De twee bewegen samen op de muziek over het podium. De dans gaat over het afscheid van de zoon en de moeder. Hun relatie komt in de dans naar voren. Ze hebben steun aan elkaar maar geven elkaar ook tegenwicht. Deze tegenstelling wordt mooi verbeeld in de dans. Het is een erg gevoelig en mooie dans.

Solo is geen normale solo. Het wordt gedanst door drie mannen die elkaar steeds afwisselen op het podium en solo dansen. Ze maken snelle en moeilijke bewegingen. Wat erg bijzonder is, is dat ze elkaars bewegingen overnemen en dan verder dansen. Dit ziet er mooi uit. De drie mannen lijken een soort competitie te houden en vertonen hierbij haantjesgedrag. Dit brengt gepaste humor met zich mee wat erg leuk is om te zien. Op het eind komen de dansers samen op het podium en maken ze synchrone en snelle bewegingen.

Without words is een erg sierlijke dans. De vrouwelijke danser ontmoet drie mannen en gaat met elke man een bijzondere relatie aan. De mannen wisselen elkaar af op het podium waardoor er verschillende duetten worden gedanst. Daardoor blijf je geboeid. De dansers maken prachtige bewegingen. Ook het toneelbeeld is prachtig. Op de grond ligt een ronde witte ondergrond wat een bijzonder en verhelderend effect geeft.

5 tango’s is een zeer bijzondere dans. Op tangomuziek van Piazzolla heeft Hans van Manen een prachtig ballet gecomponeerd. Misschien denk je: ballet op tangomuziek, past dat wel zo goed bij elkaar? Het antwoord is ja, in ieder geval wel met de choreografie van Hans van Manen. Het stuk is verdeeld in vijf delen waarin groepsdansen en duetten elkaar afwisselen. Dit is weer een prachtig ballet van Hans van Manen!

Het Hans van Manen programma van Het Nationale Ballet was op zondag 11 maart te zien in Theater aan de Parade. Gemist? Het Nationale Ballet resideert in maart met een divers programma twee weken in de provincies Brabant en Limburg. De Nationale Ballet-karavaan bezoekt daarbij de steden Tilburg, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Heerlen en Maastricht.

Residenties (Hans van Manen programma – première) – Het Nationale Ballet
Gezien: woensdag 7 maart, Theaters Tilburg
Door: Elze Belterman