Rapalje - Hearts of Steel

De danseressen van Rapalje. Foto door Franca de VrindOp 27 april sloot de Keltische folkband Rapalje de theatershow Hearts of Steel af met een vlammende voorstelling in het Figi Hotel Theater te Zeist. Naast de traditionele instrumenten als de tin whistle, de bodhrán en de doedelzak kon het publiek genieten van een flink staaltje danswerk van vier Ierse danseressen. Een show met pit en een ritme waar je zelf van wil gaan dansen.

De vier Nederlandse bandleden van Rapalje toeren elk jaar in de winterperiode door ons land met een theatervoorstelling. Normaal gesproken vind je ze op festivals en buitenlocaties, maar hun opzwepende muziek en eigentijdse humor maakt de show ook geschikt om vanuit een theaterstoel van te genieten.

Samensmelting van dans en muziek

De dans en de muziek smolt als het ware samen. Foto door Franca de VrindOp meerdere momenten tijdens de voorstelling dartelen de danseressen het podium op. Ierse dans kenmerkt zich door fraai voetenwerk, waaronder de alom bekende tapdans, wat met de eerste verschijning van de danseressen al een indruk achterlaat. De zogeheten hard shoes galmen ritmisch door de zaal en sluiten bijna natuurlijk aan op het tempo van de muziek.

De combinatie van dans en muziek is dan ook eigenlijk niet meer weg te denken zodra het podium weer aan de bandleden wordt overgelaten. Gelukkig verzacht de afwisseling van rustige ballades, vrolijke medleys en krachtige zang dit gemis, waardoor het bijna een verrassing is als de danseressen zich weer vertonen. Ook viel het mij op dat de performers zichtbaar plezier hadden, iets dat onmisbaar is in een dergelijke show. Als gevolg begon het publiek bij ieder nummer al uit zichzelf mee te klappen.

Vuurspuwende doedelzak

De twee jonge danseresjes tijdens de voorstelling. Foto door Franca de VrindOok in de dans is variatie waar te nemen. Traditionele Ierse dans kan namelijk nogal stijfjes overkomen omdat er alleen maar gebruik wordt gemaakt van de benen. Dit is gelukkig bij Rapalje een stuk minder het geval. De eerder genoemde hard shoes worden regelmatig ingeruild voor zachte schoenen, waardoor de danseressen een duidelijkere focus op fraaie bewegingen moeten leggen. Hoewel hierdoor het stevige ritme van de tapdans ontbrak, was het een uitdaging op zich om de zwiepende voetbewegingen te volgen.

Hoogtepunten zijn niet alleen de vuurspuwende doedelzak en het spectaculaire brandende hart waar de show naar vernoemd is, maar ook de twee jonge danseresjes die bij opkomst al de harten van de toeschouwers stelen.

Gezellig

Het brandende hart van Hearts of Steel. Foto door Franca de VrindDe mannen van Rapalje geven de toeschouwers waar voor hun geld door een voorstelling neer te zetten waarin muziek en dans hand in hand gaan, met een portie humor en storytelling als kers op de taart. Na afloop wordt het publiek onder begeleiding van doedelzak en trommel meegenomen naar het atrium van het Figi Hotel Theater, waar de show op kleinere schaal wordt doorgezet. Ondertussen begeven de overige bandleden zich onder de toeschouwers, wat de spreekwoordelijke muur tussen performer en toeschouwer op aangename manier doorbreekt.

Rapalje toert het hele jaar door Nederland en Duitsland, met hier en daar een uitstapje naar Frankrijk. Op zaterdag 1 en zondag 2 juni zijn ze in Groningen te zien tijdens het Rapalje Zomerfolk Festival. Ierse dans speelt vaak een rol in hun voorstellingen. Lees op Dans Magazine ook een interview met Koosje Schouten, één van de danseressen bij Rapalje, over haar carriëre in de Ierse dans en hoe het beoefenen van deze stijl verschilt ten opzichte van moderne dans.

Door: Reinoud Schaatsbergen
Foto's: Franca de Vrind van Triskele Photography