Plezierig heftige dans op Punch!

Punch! Steal a moment Sarah Kate Gardiner en Jakob Proyer Van 10 tot 13 oktober vond het Punch! Festival van Dansmakers Amsterdam plaats. Tijdens dit festival laten zij talentvolle choreografen uit eigen huis zien, maar ook talent van daar buiten, veelal internationale producties.

De festivalprogrammering laat vernieuwende dansmakers zien, die een weerspiegeling geven van de ontwikkelingen in het dansveld. Veelal multidisciplinair werkende makers, veel video, tekst en performance van hoge kwaliteit. Vrijdag 12 oktober was een aangename avond die bleef verrassen.
In de Triple Bill stelde Dansmakers een nieuwe generatie danstalent voor. Jasper van Luijk, winnaar van de  ITs Choreography Award 2012 met About here & there in de solo versie met een heel sterke performance van danseres Denis Klevering.

In Soap Crash wordt op hilarische maar ook wrange wijze de aanloop naar James Deans auto-ongeluk vertelt. Drie harkerige poppetjes wringen zich in hoekige houdingen en doet bij vlagen denken aan de tekeningen van Hans Bellmer. Jochen Stechmann leert ons het vlagseinen en neemt ons mee op een speelse reis in Sings (work in progress). Een performance die gaat over de leesbaarheid van lichamelijke beweging, betekenis en taal.

Punch! Steal a moment Sarah Kate Gardiner en Jakob Proyer Steal a moment van Sarah Kate Gardiner en Jakob Proyer is een urban performance. In Amsterdam Noord nemen zij je mee vanaf de pont en laten de danser je met andere ogen naar bekende plekken kijken. Grappige, ontroerende en stilistische momenten levert dit op. Voorbijgangers en publiek worden ineens onderdeel van de performance, zonder vervelend te zijn. Na afloop loop je heel anders terug naar de pont.

In het Theater Bellevue besluit de avond met de première van Hi Bye van Gabriella Maiorino en Cosmin Manolescu. Vanaf 2009 werkten zij samen aan deze voorstelling, via social media. Gabriella is woonachtig in Amsterdam en Cosmin in Boekarest. Hi ByeI gaat over de dunne scheidslijn tussen het ene individu en het andere. De honger naar communicatie en het uitwisselen van identiteiten. Het is geen voorstelling met een hoog tempo, maar eerder een tableau van mogelijkheden die heel langzaam binnen sijpelen.

Pogo Mob van het duo The Mob sloot de avond af. De voorstelling is gebaseerd op het punk concept D.I.Y. (Do it yourself). Wat begint als een allerliefst Scandinavisch essay over D.I.Y. wordt als snel een wrange toelichting op hoe het voelt to D.I.Y. Als een Mosh Pit, waar extreem menselijk contact de identiteit overstemd, blijf je met grote ogen achter.

Punch! Festival laat een verscheidenheid zien van de makers die zij in huis hebben en de internationale talenten waarmee zij verbonden zijn. Veelal fysiek aansprekende voorstellingen met een slimme twist. Verrassend, vrolijk en uitkijkend naar meer.