Offspring gedanst door Nederlands Dans Theater 2

Drie choreografen tekenen voor 3 prachtige originele stukken. Alle choreografieen zijn creatief, energiek en vernieuwend. Net wanneer je denkt, het kan niet mooier, komt er toch weer een verrassing. Dit houdt de avond spannend en het publiek is dan ook weergaloos enthousiast.

I new then
Een choreografie van Johan Inger op muziek van Van Morrison. Prachtige verstilling, spannende sensuele dans met een knipoog. Een man en vrouw ontmoeten elkaar in een bos van palen. Ze staan stil en bewegen vertraagd. Langzaam trekken ze hun kleding uit. Midden op het podium staat een man die in dans verwoord wat de man en vrouw voelen voor elkaar. Het begint met een knipoog maar langzaam wordt je in het verhaal gezogen door de knappe bewegingskracht en bijna neurotische bewegingen van de solo danser. De gedragen stem van Van Morrison met passende tekst, complementeren het geheel. Een meesterlijke zet om een choreografie te maken op muziek van zo’n grootse muzikant.

Offspring
Een choreografie van Lukas Timulak, gedanst bij NDT 1 en 2 en later doorgegroeid naar choreograaf met veel in zijn mars. Het gebruik van licht, kostuums en geluid is in deze voorstelling bijna net zo belangrijk als de dans zelf. De suggestie van de baarmoeder is gelijk duidelijk. In een blauwe circel van fijne laser straal zit een ranke tengere danseres die de souplesse en abrupte bewegingen van een baby naadloos imiteert. Alle dansers dragen witte, fijne, soepel vallende stoffen die de lichtheid en puurheid versterken. De dans is organisch. De geluiden van een echo klinken indringend en de 8 lampen die in een lange rij vooraan boven het podium hangen, lijken de weg te wijzen naar het licht. De voorstelling eindigt met een felle witte lamp die recht het publiek in schijnt. Offspring: nakomelingen.

Left Right Left Right
Een choreografie van Alexander Ekman op bekende muziek van Strauss. Wauw, wat een lef hebben deze dansers. Loopband op en af, allemaal in dezelfde cadans. Met militaire precisie ingestudeerde bewegingen. Ik wil het nog een keer zien, en nog een keer zien. De kracht en energie rolt letterlijk de zaal in. De booming fitness industrie, herkenbaar bij het grote publiek, saaie en eentonige fitness bewegingen, in deze choreografie zo creatief en kleurrijk verwerkt! Gewoon simpel lopen en rennen, bewegen van A naar B. Zo herkenbaar en zo wauw om naar te kijken!

Gezien door: Geraldine van de Griend
Datum: 28 februari 2012 in Parktheater Eindhoven