Offspring – Nederlands Dans Theater II

De nieuwe voorstelling van Nederlands Dans Theater II Offspring toont haar kwaliteiten van de hoogste klasse! Met drie geweldige verrassende choreografieën vormt dit stuk een zeer indrukwekkend geheel dat je niet mag missen.

I new then van choreograaf Johan Inger is de eerste dans. Op de muziek van Van Morrison zetten de negen dansers een mooie en bijzondere dans neer. De kleuren, de muziek, het decor en de bewegingen zorgen voor een sfeervol en harmonieus geheel. Ook is het een hele pure dans en geeft het je een fijn en positief gevoel. De dans bevat komische stukjes wat zeer vermakelijk is.

De tweede dans Offspring is van choreograaf Lukáš Timulak. Lukáš heeft zich laten inspireren door de geboorte van zijn dochter. Dit is duidelijk terug te zien in deze dans. Alle aspecten rondom het thema geboorte worden subtiel uitgebeeld. Eerst het verliefd worden, uitgebeeld in een mooi en sensueel duet. Vervolgens komt in een sierlijke groepsdans de bevruchting tot uiting. De zwangerschap en de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder worden op een bijzondere manier weergegeven. Ook het geluk van de gloednieuwe ouders ontbreekt niet. De dansers dansen in mooie lijnen en maken sierlijke en vloeiende bewegingen. Door de lichtroze tinten en de gele lampen straalt deze dans warmte uit. Dit doet denken aan de warmte die de ouders het kind geven. Deze dans straalt ook blijdschap uit van het ouderschap. Dit wordt op een verfijnde en mooie manier uitgebeeld. Kortom, Offspring is een prachtige dans met een bijzonder en goed uitgewerkt thema en een geweldige choreografie.

De derde dans Left Right Left Right is gechoreografeerd door Alexander Ekman. Deze dans is erg  bijzonder. Alexander wilde met deze dans een onderzoekje doen naar bewegingen die je maakt als je je verplaatst op verschillende manieren: lopen, rennen, op een vaste en een bewegende ondergrond. Dit heeft geresulteerd in een energieke dans met veel snelheid. Het stuk begint met een grote groep dansers in grijze pakken die het podium vult. Ze maken korte rare bewegingen, rennen over het podium en maken ritmische geluiden met hun mond waarna ze weer stilstaan. Dit ziet er erg leuk uit. Vervolgens bewegen de dansers van de ene kant naar de andere kant van het podium op een aparte en grappige manier.

Een stem geeft commentaar op wat er gebeurt op het podium. De bewegingen en de stem zijn beide erg komisch. Het hoogtepunt van deze dans is het ‘loopband-stuk’. Een stuk of twaalf dansers bewegen synchroon op, naast of voor hun loopband. Ondertussen bewegen ze ook nog met hun armen. Dit stuk vraagt de uiterste concentratie van de dansers en is perfect uitgevoerd. Het ziet er prachtig uit. Gedurende het hele stuk loopt er een vrouw in een rode jurk heel langzaam aan de randen van het podium. Dit geeft het stuk wat extra’s, een kleurtje. Deze dans is zeer indrukwekkend. Het is levendig, krachtig, strak en komisch. Alle stukken en aspecten van de dans vormen een mooi en vermakelijk geheel.

Alle drie de dansen zijn schitterend. Ze hebben dynamiek, energie, humor en zijn zeer verrassend. Op technisch niveau zit het NDT II duidelijk op perfectie. Ik kan echt iedereen aanraden Offspring te gaan bezoeken. Ook jongeren, net als ik, zullen dit zeker een geweldige voorstelling vinden. Het NDT II zal je ongetwijfeld een zeer vermakelijke avond bezorgen!

Offspring – NDT II
Gezien: Parktheater Eindhoven, 28 februari 2012
Door: Elze Belterman