KRAUD-FUN-DING

KRAUD-FUN-DINGDe korte straattheater/dansvoorstelling KRAUD-FUN-DING stond afglopen maanden al op veel verschillende locaties zoals het Cement Festival en Mundial Festival. Maar de maakster waagde zich ook in de massale drukte van Koninginnedag in Eindhoven en de Tilburgse Kermis. Afgelopen week was choreografe en danseres Katja Heitmann onderdeel van het Boulevard Festival, met haar voorstelling KRAUD-FUN-DING, waarin zij het experiment aan gaat met live crowdfunding.

Met toegangskaart in de hand, bemachtigd voor de schappelijke prijs van drie euro, staan de nieuwsgierige bezoekers te popelen om binnen te gaan in het kleine tentje. Voordat de klapdeurtjes openen, komt eerst nog de onverwachte mededeling dat tegen inleveren van zijn kaartje iedereen een “crisis-euro” terugkrijgt. En hiermee zet de jonge en intelligente choreografe Katja Heitmann, die in 2012 afstudeerde, de toon. Het is een verrassende, maar vooral een slim in elkaar gezette voorstelling waarin ze geld op humoristische wijze verbind met de haar overlevingsstrijd als startende maker.

KRAUD-FUN-DING“Herzlich Willkommen, bienvenue, welcome! Prijzencircus! Vol = vol, dus wees er snel bij! Drie voor de prijs van één!” en “Mag het een beetje mmmmm.....”. De show is net op gang gekomen en stokt plotseling. Drie performers staan op hun witte blokken verstijfd in een penibele houding. De een op zilver ingetapete spitzen met een vrolijk tingelende receptiebel op haar hoofd, de ander in een gouden jurkje  met metalen tap-plaatjes op haar lichaam en onder haar schoenen. En als laatste een spraakzame flamenco gitarist inclusief mini gitaartje met klitteband. Al snel begrijpt iemand dat de zojuist teruggekregen “crisis-euro” in de zilvere spaarpot moet. De ”crisis-euro” glijdt in de gleuf en de voorstelling komt weer op gang.

KRAUD-FUN-DING foto ®SarisdenEngelsman_Uiteindelijk blijkt de voorstelling een verrassende en humoristische interactie tussen publiek en performers. In korte tijd vliegen onduidelijk uitgesproken teksten langs. De flarden van dans en het fysieke theater krijgen niet hun kracht en verdwijnen in de chaos van de vele activiteit in het kleine tentje. Desondanks is KRAUD-FUN-DING een voorstelling die achteraf nog doorwerkt, vanwege de ingenieuze constructie waardoor het publiek niet anders kan dan investeren, sparen, stemmen en samenzweren.

KRAUD-FUN-DINGHeitmann combineert entertainment met ironie en zoekt de confrontatie met haar publiek. Eerder maakte ze werken als Che-Se-Lüch (mit tonlosem ü) en P.A.T Nostalgaholic, waarmee ze, net zoals met KRAUD-FUN-DING, het experiment aan gaat met haar publiek en speelt met de conventies van het moderne theater. Onlangs is ze geselecteerd voor het makersprogramma van Dansateliers in Rotterdam om een nieuw stuk te maken. Haar nieuwe werk zal in oktober te zien zijn.

23 t/m 25 augustus 2013 - Festival Spoffin – Amersfoort
22 september 2013 - De Oversteek - Nijmegen
Meer informatie