Juste Debout

Juste Debout werd goed bezocht. Je kon het onlangs op deze website al lezen: de internationale hiphop danstop kwam naar Nederland om op 3 februari 2013 te battlen of te jureren gedurende de vierde editie van de Nederlandse Juste Debout in Paradiso, Amsterdam. Deze dag vol spectaculaire battles trok zoveel belangstelling omdat de winnaars zich plaatsen in de finaleronde van Juste Debout in Parijs. In Parijs dansen en battlen ze voor meer dan 20.000 toeschouwers.

Om de voorrondes van dit grote evenement zelf mee te maken, spendeerde ik een hele dag in Paradiso om honderden dansers in de stijlen hiphop, popping, locking, housing en experimental te zien strijden voor een plek in de finaleronde. De voorrondes worden gehouden in zestien landen, maar in Paradiso zijn ook veel buitenlandse freestyle talenten aanwezig die hopen in Nederland minder concurrentie te vinden. Door een vertraging beginnen de wedstrijden bijna anderhalf uur later dan gepland, maar dat maakt voor de meeste dansers niet uit. Die laten alvast wat ‘moves’ zien in de vele cirkeltjes op de Paradiso dansvloer.

Hij is bekend

De kerk wordt steeds warmer en de sfeer vraagt om verlossing. Laat de battles maar beginnen. Presentator John Agesilas warmt het publiek nog wat op en presenteert de juryleden: Bruce Blanchard uit België, Hit Master Fish uit de Verenigde Staten, Locking Woon uit Korea en Mamson uit Frankrijk. Allemaal grote namen en zij hebben de moeilijkste taak van de dag. Want naast de dansstijl locking heeft elke categorie ruim 40 deelnemers. De nieuw geïntroduceerde stijl experimental heeft zelfs het ongelofelijke hoge getal van 64 deelnemers.

Juste Debout werd goed bezocht. De eerste stijl van de avond is hiphop. Hiphop New Style om precies te zijn. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er in deze categorie hiphop gedanst zoals we die nu kennen. De freestylers zijn continu in beweging en proberen hun lichaam perfect op de muziek te laten dansen. Hoogtepunt is wanneer hiphop dansbekendheid Kenzo Alvares de cirkel betreedt. Buiten Paradiso zal niemand hem om een handtekening vragen, maar wanneer hij binnen Paradiso ten tonele verschijnt, begint iedereen te juichen. Vorig jaar was hij ook een van de dansers die zich plaatste voor de finalerondes in Parijs. Dit jaar stuit hij op meer concurrentie en verliest in de finale, desondanks zijn zeer muzikale freestyles.

Originaliteit is het belangrijkste

Juste Debout is een walhalla voor freestyle dansers, maar er zijn ook toeschouwers die minder in de danswereld zitten en gewoon een ‘show’ verwachten. Voor hun wordt het een lange zit. Want in de stijlen house en popping beginnen de vele dansers op elkaar te lijken qua stijl en uitvoering. Gelukkig zijn er enkele freestylers die eruit springen. Deze dansers worden meestal geïntroduceerd met gejuich vanuit het publiek omdat ze herkend worden van vorige jaren. De locking categorie heeft de minste deelnemers, maar is misschien wel het leukst om naar te kijken. Alle dansers zien er zo vrolijk uit en hebben er heel veel lol in. Deze houding is een kenmerk van de locking stijl. Dit is een leuke afwisseling met het vaak stoere karakter van hiphop dans.

De dag wordt steeds langer en dat begin je ook aan het publiek te merken. Gelukkig blijft de presentator effectief het publiek ‘ophypen’. Maar het dak gaat er pas echt af bij de experimental categorie. De 64 diverse en creatieve freestylers zijn enerverend om naar te kijken. Originaliteit en spannende dans lijkt bij deze categorie het belangrijkst. De muziek die de DJ draait is ook zeer divers en de dansers moeten zich daar maar op zien te redden. Sommige deelnemers zijn zeer vreemd. Een jongeman bijvoorbeeld, die met een sjaal over zijn hoofd balanceert op een balansbord. Maar een heleboel freestylers zijn benoemingswaardig omdat ze verschillende stijlen als hiphop, jazz en modern bijna tegelijkertijd gebruiken. Je hebt echt het gevoel dat je naar aparte persoonlijkheden kijkt.

Een optreden tijdens Juste Debout. Ik heb deze avond ook eigenlijk medelijden met de jury. Want hoe kan je nou vaststellen wie de beste is uit zoveel verschillende goede dansers? Je moet er als danser echt uitspringen. Maar het publiek moet ook uit je hand eten. Het lijkt ook dat sommige freestylers die al bekend zijn bij het publiek, daarom ook succesvoller zijn tijdens de battles. Juste Debout 2013 Amsterdam sluit haar deuren uiteindelijk om drie uur in de nacht. 10 maart gaan de finales in Parijs van start en komen we erachter hoe ver de Nederlanders het dit jaar zullen schoppen.