I Like To Watch Too

I Like To Watch TooOp 13 en 14 juli 2012 werd het dansfestijn I Like To Watch Too georganiseerd in Paradiso, Amsterdam met vanaf negen uur s’ avonds tot na middernacht door het hele gebouw diverse dansacts. Of het nou een hedendaagse dansvoorstelling of een theaterdansshow is, overal in Paradiso word je deze twee avonden vermaakt. Je kan zelfs niet naar de wc gaan of je staat opeens te kijken naar een prachtig duet die op de gang wordt uitgevoerd. Ik maakte daarom een plan om in de grote zaal te blijven en niet tussen de verschillende zalen heen en weer te rennen. Zo zal ik hopelijk niks van de leukste shows missen.

Joseph
De dansvoorstellingen worden niet door grote groepen uitgevoerd, de acts die ik heb gezien, worden uitgevoerd door niet meer dan drie mensen. De avond begint met Joseph, een solo-optreden van Alessandro Sciarroni. Hij heeft een laptop en een beamer bij zich zodat het publiek een kijkje kan nemen in zijn afspeellijst. Hij begint heel ingetogen, met zijn rug naar het publiek te dansen. Alessandro heeft veel controle over zijn lichaam en we kijken dan ook aandachtig naar een van zijn vele vloeiende bewegingen.

Joseph

Joseph eindigt heel sterk door een showelement dat je steeds vaker voor ziet komen. Alessandro gaat namelijk weer heel rustig achter zijn laptop zitten om de website Chatroulette op te starten. Omdat iedereen via de beamer kan meekijken, beginnen sommige toeschouwers al een beetje te grinniken. Zij weten wat komen gaat. Chatroulette is namelijk een website die jou met wildvreemde mensen uit de hele wereld verbind via de webcam. ‘Een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen’, zou je zeggen.

Helaas is Chatroulette ondertussen overgenomen door mannen die zichzelf, zoekende naar een mooie dame achter de webcam plezieren. Dit zorgt al snel voor hilarische taferelen, want Alessandro heeft zich ondertussen vermomd als Batman. Als ‘Batman’ gaat hij op zoek naar een wildvreemde die niet masturbeert. Uiteindelijk kijkt een Amerikaans jongetje via zijn webcam naar een volgepakt Paradiso en een man (Alessandro) gekleed in een Batman pak. Leuke eerste act van de avond.

Girl 29
Tussen de voorstellingen door zijn er zogeheten pop-up acts: dansers van een nieuwe voorstelling maken het publiek alvast warm voor hun show. Hierdoor zijn er geen dode momenten en ben je, voordat je er erg in hebt, alweer naar de volgende voorstelling op het podium aan het kijken. Omdat er zo ontzettend veel voorstellingen zijn, zit er ook wel eens iets bij wat ik minder leuk vind. Zoals Girl 29 van T.R.A.S.H, een dans- en acteersolo met zangbegeleiding. Het begint sterk met goeie krachtige choreografie van de danseres Tegest-Pecht Guido. De kleine pittige dame probeert daarna het publiek te vermaken met clownesk theater, terwijl ze haar lichaam meermaals tegen de grond werpt. Bijna de hele dialoog is in het Duits en dat zorgde voor een bijna lege zaal.

The Bunga Bunga Generation
Toen was de PiccoliProduction aan de beurt met hun voorstelling The Bunga Bunga Generation. Zij hadden een uur geleden al een pop-up act vol bekkenstoten uitgevoerd waarbij ze zoveel plezier uitstraalden, dat het simpelweg een glimlach op mijn gezicht toverde. Hun volledige voorstelling bouwt hierop voort. Een schunnige en eigenlijk vulgaire act waarbij drie dansers de draad steken met het hedendaagse verleiden. The Bunga Bunga Generation vermaakt met humoristische dialoog en dans. Zo beelden ze uit hoe seks nou precies in zijn werking gaat. Uiteindelijk schudden de dansers, waarvan één mannelijke hun billen op pompende muziek met niet meer aan dan een string. Wie toevallig net de zaal binnenkomt, denkt dat die beland is in een stripshow. Wie al langer kijkt, kan niet stoppen met glimlachen terwijl drie setjes van billen over het podium heen stuiteren.

Bokko Dance Dance Dance Revolution
Een van de laatste voorstellingen is afkomstig van Karel Vanlaere en Vanja Rukavina van de Toneelacademie Maastricht. Zij dansen de vooral in Zuid-Korea populaire dansstijl Bokko dans. Bij Bokko dans worden de armen en voeten hyperenergiek bewogen op techno muziek. Bokko Dance Dance Dance Revolution is vooral voor de jongere generatie die bekend is met Anime (Japanse tekenfilms) leuk om naar te kijken, omdat de presentatie van het stuk hier veel invloeden van leent. Het stuk duurt gelukkig niet te lang waardoor het niet wordt genekt door de eentonigheid van de choreografie.

Ik vertrek uit Paradiso met een miljoen indrukken en ik kan alleen hopen dat I Like To Watch Too volgend jaar  terugkeert, want deze verzameling van entertainment in hetzelfde gebouw is uniek en heel speciaal om bij te wonen.

Bekijk hieronder een filmpje van de Bokko Dance Dance Dance Revolution: