HipHop to the Future opent Summer Dance Forever

Summer Dance ForeverOp dit moment (23 tot en met 29 augustus) is in Amsterdam de Summer Dance Forever gaande. Summer Dance Forever is het internationale urban-dansfestival waarbij verschillende soorten dansstijlen als hiphop, house dance, vogue, ragga jam en jazz aan bod komen door middel van voorstellingen, battles, workshops en seminars. Donderdagavond ben ik naar de openingsvoorstelling in de Melkweg geweest: HipHop to the Future, een voorstelling waarin drie dansgroepen voorbij komen: Don’t Hit Mama, Serial Stepperz en Pro-Phenomen.

Don't Hit Mama_HipHop to the FutureOp het moment dat ik de zaal binnen kom, staan er 11 dansers van Don’t Hit Mama op het podium. Ze praten met elkaar en dansen korte stukjes waarbij ze zelf met hun stem het ritme aangeven. Wat opvalt is dat ze allemaal een Afrikaans shirt aan hebben. Wanneer het openingspraatje wordt gehouden, wordt duidelijk waarom. Don’t Hit Mama is vijf weken in Afrika geweest waar ze met 15 dansers uit Senegal hebben getraind en dat heeft geleidt tot de voorstelling War and Peace. War en Peace zal in 2013 in première gaan, maar vanavond krijgen we alvast een voorproefje. In deze preview van War and Peace zijn de Afrikaanse invloeden duidelijk zichtbaar. Hiphop, house en traditionele en moderne Afrikaanse dans worden in deze voorstelling gecombineerd. Op het doek achter de dansers worden foto’s en filmpjes, van hun bezoek aan Senegal, geprojecteerd. Muziek, stiltes, ritmes, blijdschap, woede en humor worden afgewisseld. Een voorstelling die duidelijk nog in de experimentele fase zit, maar een mooi eindresultaat beloofd.

Na Don’t Hit Mama is het de beurt aan de Serial Stepperz, de winnaars van The Battle Crew Summer Dance Forever 2011. Een groep die bestaat uit grote, stoere mannen die je in eerste instantie niet in een dansgroep zou verwachten, maar in een basketbalteam. De Serial Stepperz hebben overduidelijk heel veel plezier op het podium, maken er een feestje van en zorgen voor een glimlach op ieders gezicht. Hun voorstelling bestaat uit snel voetenwerk, breakdance en vooral humor. Ze dansen zowel in groepen als in solo’s en maken optimaal gebruik van de ruimte door de vele wisselingen van opstelling en constante beweging over het podium. Een show met een lekkere flow!Serial Stepperz_HipHop to the Future

Na de pauze is het tijd voor alweer het laatste stuk van de avond: Pro-Phenomen met Signum. Pro-Phenomen presenteert futuristische hiphop. Alles refereert aan de toekomst: hun kleding, het lichtgebruik, de muziek en de bewegingen. Robotachtige-, flexibele- en breakmoves worden afgewisseld. Een strakke choreografie waarin deze avond de meeste ‘trics’ worden vertoond, maar waar ook een duidelijke verhaallijn in zit. Na afloop gaat het publiek in de zaal he-le-maal los! Een complete avond waarin Pro-Phenomen HipHop to the Future toepasselijk afsluit.