Fragile

Breekbaar. Het woord omschrijft deze dansvoorstelling perfect. Het duo Djurre Brouwer en Matthias Kadar combineren dans en muziek op zo’n manier dat de muziek geen ondersteuning is van de dans, maar juist een aanvulling daarop.

De zaal is donker. De stilte is alom aanwezig; het is bijna pijnlijk. Matthias Kadar begint met zingen: Ne me quitte pas, a capella. Langzaam gaat het licht aan. De setting is intiem en gevoelig. Matthias Kadar speelt akoestische gitaar en zingt een volgend Franse chanson. Popping, robot-achtige bewegingen: krachtig, maar langzaam komt Djurre Brouwer naar voren. Hij gaat zitten en doet zijn schoenen aan.

Fragment uit Fragile.De voorstelling is een algehele cliffhanger: je weet niet wat er nu zal gaan komen, en het is boeiend tot het einde. Djurre Brouwer combineert verschillende dansstijlen en het moge duidelijk zijn dat de modern, klassiek geschoolde danser de verschillende stijlen perfect beheerst. Krachtige, snelle bewegingen worden afgewisseld met lange, sierlijke sprongen. Groots en onontkoombaar en tegelijkertijd klein en intiem.

De verschillende Franse chansons die Matthias Kadar zingt, van Jacques Brel tot eigen gecomponeerde stukken, geven de voorstelling iets klassieks. Het samenspel tussen muzikant en danser is prachtig: de dynamische interactie laat een onverwoestbare vriendschap tussen twee gevoelige mensen zien. De kwetsbaarheid van de danser laat een onontkoombaar web van emoties zoals woede en verdriet zien, de muziek vertelt het verhaal.

Matthias Kadar zingt, dicht, speelt gitaar terwijl Djurre Brouwer dans combineert met cello en spoken word. De voorstelling is veelzijdig, maar niet te druk. Er wordt gespeeld met rust en stilte, energie en geluid. Djurre Brouwer heeft de voorstelling zelf opgezet. De jonge choreograaf tracht hiermee een nieuwe interdisciplinaire stijl op het podium neer te zetten: urban contemporary movement. De dansstijl is uniek: het combineert urban en moderne dans. Deze combinatie is verrassend en de verschillende stijlen passen goed in het verbeeldde verhaal. Fragile is een prachtige veelzijdige voorstelling met een sterk verhaal, het is bijna onmogelijk dat de voorstelling iemand onberoerd kan laten.

Fragile is binnenkort te zien tijdens het Fringe Festival in Amsterdam.

Bezocht: 7 juni 2013, Muzenis Theater Amsterdam