Eerste keer van Danstheater AYA

Review van Eerste keer van Danstheater AYA op Dans Magazine. “Genise is mijn zevende hemel. Ze is alleen veertien lichtjaren van me verwijderd”, zegt Rick als hij in z’n eentje opkomt. “Dikke vette liefdesvlinders verteren me van binnenuit. Ik moet wat doen.” Hij danst een wat houterige hiphopsolo, die bij nader inzien ook best houterig bedoeld kan zijn. Vervolgens lost Genise hem af en vertelt haar kant van het verhaal.

In het eerste half uur van Eerste keer wordt het publiek in groepen gesplitst. Elke groep krijgt in een aparte ruimte één of twee vertrouwelijke verhalen over de liefde te horen en te zien. Vervolgens zien we alle acht dansers in de theaterzaal: drie mannen en vier vrouwen.

Review van Eerste keer van Danstheater AYA op Dans Magazine. Ik ben benieuwd wie het met wie gaat doen. En wie uiteindelijk een blauwtje loopt. Maar eigenlijk is Eerste keer vooral een aaneenschakeling van emoties die allemaal met de liefde te maken hebben. Het is geen chronologisch verhaal met een begin en een eind waarbij je rustig achterover kunt gaan zitten. Zowel de muziek als de dansstijl als de emotie wisselen elkaar razendsnel af. En elke vrouw doet het wel een keer met elke man.

De zaal lacht om de giechelende schoolmeisjes en de hiphoppende, breakdancende alpha-apen die droogneuken en oergeluiden maken. Vervolgens is het doodstil als een van de meisjes aangerand lijkt te worden door de jongen waarop ze zo verliefd was. Vogelgeluiden gaan over in snoeiharde housebeats.

Eerste keer is een energieke dansvoorstelling die meer aangrijpt dan de gestileerde stukken van een bekend dansgezelschap zoals het Nederlands Dans Theater (NDT). De dansers mogen dan technisch een stuk minder goed uit de verf komen dan hun bekendere collega’s, ze compenseren dat ruimschoots met geilheid, humor, angst, pijn, stoer zijn en verliefdheid.

Review van Eerste keer van Danstheater AYA op Dans Magazine. Om welke heftige emoties het precies gaat, wordt niet altijd duidelijk. Maar wat achterblijft is dat de liefde veel verschillende gevoelens met zich meebrengt.

Hoewel de voorstelling bedoeld is voor jongeren, weet het stuk ook volwassenen te raken.

Eerste keer toert nog tot 12 maart 2014 door het land. Kijk voor de data en het bestellen van kaartjes op de website van Danstheater AYA.

Door: Desiree Hoving