Arms van Nederlands Dans Theater

In een nagenoeg volle zaal kijk ik naar het NDT I. De avond is opgedeeld in 4 voorstellingen met 2 pauzes.Mijn favoriet: Speak for yourself;  regen, sfeer, dans en techniek, maken dit een unieke voorstelling.

Blink of an Eye

Een ogenschijnlijk bloot stel wat schimmig en onduidelijk belicht wordt. Later blijken deze man en vrouw op verschillende momenten in stiltes en met  gesproken taal de worsteling van een relatie weer te geven. Elke keer als ze opkomen hebben ze een kledingstuk extra aan.

De muziek van enkel strijkers, klinkt schel en hoog. De lange vloeiende lijnen worden af en toe onderbroken met subtiele kleine staccato bewegingen, alsof het lijkt dat de dansers een tik hebben. Mooie, ingewikkeld om elkaar draaiende duetten.  Plastisch oogt het door de blote benen van de dansers, waarbij je door het bijzondere lichtplan elke spiergroep ziet bewegen. Het lichtplan is een kunststuk. Een enorme grote bak met minstens 8 rijen lampen bijna toneel breed, hangen aan kabels recht boven de dansers. Halverwege de voorstelling gaat dit enorme gevaarte kantelen, waardoor het licht de zaal in stroomt. De titel komt tot zijn recht, Knipper met je ogen en je ziet de worsteling, de kwetsbaarheid.  Het kibbelende stel is soms wat gekunsteld maar biedt ook rust en tegenwicht tegen de zwaarte van de cello.

Arms

Een kort stuk met 2 dansers in een uitgelicht vierkant vlak. Dit kleine kamertje is de plek waar de hele dans zich voltrekt. Twee mensen die stroperige bewegingen laten zien. De muziek klinkt techno, een harde zinderende bas die rechtstreeks binnenkomt in mijn lijf, terwijl ik mezelf afvraag waar ik naar zit te kijken….. soms moet je gewoon kijken, iets binnen laten komen en jezelf niet te veel vragen stellen.

The Other You 

Een verdwaalde man in pak tussen met doeken beklede stoelen. Ik hoor geluiden van auto’s en een blaffende hond. Ineens staat er buiten de halve circel een man in precies hetzelfde pak.  Ze maken contact door naadloos te imiteren.  De man komt de circel in. Het licht gaat even uit, een ligt op de grond, de ander staat op afstand.

Een bijzonder tafereel ontvouwt zich, waarbij de staande man net doet of hij iemand op de grond overeind helpt. De man die zit doet net alsof hij geholpen wordt door iemand die staat. Dan weer het onverwachte, de man die zit deelt een klap uit en de man die staat vliegt achteruit.

Van krekels naar wind en geruis. De bewegingen worden ruwer. De mannen volgen, trekken aan en stoten af. Er volgt een schijnbaar gevecht en vanuit veel spel en mime wordt er langzaam maar zeker meer plek gecreëerd voor dans. Ik word meegenomen in een gevoelservaring. Waar worstelt deze man mee?

De omgevingsgeluiden stoppen en muziek van Beethoven zorgt voor lyrische, vloeiende bewegingen. De dans wordt lichter. Een filosofische worsteling, knap in dans neergezet. Het 2e deel is ogenschijnlijk meer in balans, wat mede door de muziek komt.

Speak for yourself

Dit ballet moet je gezien hebben. Een staande ovatie van het publiek. Solo’s, duetten en korte groepschoreo’s wisselen elkaar af. Het start met een mannelijke danser die een rookmachine op zijn rug heeft, waardoor er uit zijn hoofd steeds een pluimpje rook komt. De broeierige sfeer past bij de intieme bewegingen die worden gemaakt.

6 mannen en 3 vrouwen in grijskleurige pakken staan ieder in een eigen richting voor zich uit te turen.
Dan regen, een motregen die een behoorlijke laag water over het toneel verspreidt. In combinatie met de rook zie ik een mistige waterval. De dansers glijden/surfen geruisloos op blote voeten over het podium, dansen vooral in duetten. Een uniek beeld. De regenmaker gaat uit, de mist verdwijnt, het prachtige schouwspel is voorbij.

Deze blog is geschreven voor het Dans!ensemble. Naast blogs over voorstellingen, is er ook de mogelijkheid om met een van de leden van het ensemble naar een voorstelling te gaan! Het Dans!ensemble is een intitiatief van Dans!code.