Home » Review
Review Grachtenartikel

Within Time weerspiegelt huidige tijd

WITHIN TIME / House of makers / Grachtenfestival Amsterdam / Zuiderkerk
Joanna Fox

WITHIN TIME van House of Makers opent het coronaproof Grachtenfestival Amsterdam in de Zuiderkerk. Een mooie, theatrale muziek- en dansvoorstelling van jonge makers over de huidige tijd. Futloos zitten wat musici en Italiaanse danser Carlo Camagni op hun stoel of op de grond. Maar niet voor lang.

House of Makers

House of Makers is een collectief van wisselende en diverse creatieve makers. Choreograaf Peter Leung is directeur en één van de drie makers van WITHIN TIME. De andere twee makers zijn Fabienne Vegt (dramaturg) en Brigitte van Hagen (sopraan)

House of Makers stelt ons de vraag: Welke muziek speelt zich van binnen af als de tijd abrupt wordt stilgezet? Als er geen alles bepalend ritme meer is, geen houvast van buitenaf?

In de Zuiderkerk zitten de toeschouwers in een wijde kring om het centrale speelvlak. Iedereen bevindt zich op anderhalve meter van elkaar. Ook stellen, vrienden, de vier musici, twee zangers en danser Camagni. Het voelt als een onwennig klinisch ritueel terwijl de emoties overwegend intens zijn. Dat schuurt. 

Input van publiek 

Sopraan Van Hagen zingt Monteverdi’s Lamento della ninfa. Een gevoelig klaaglied over het abrupte einde van een belofte, verbazing en verdriet. Basgitarist Freek Cerruti speelt een herhalende reeks van vier tonen (tetrachord). Langzaam komt danser Camagni tot leven en tot zichzelf. Ook Dominic Kraemer (bariton), Julia Weeda (viool), Irene Kok (cello) en Séan Morgan-Rooney (piano) komen tot leven.

Via social media hebben muziekliefhebbers vooraf input gegeven. Welke muziek hielp hen door de lockdown heen en waarom? Arnout Lems (adviseur) heeft hieruit drie uitgekiende muzikale delen samengesteld: Lonely Voices, Meditation en Light. 

Te horen zijn juweeltjes als Purcell’s O Solitude, Ravel’s Kaddish, Gymnopedie van Satie en delen uit de Blok-liederen van Shostakovich. De melancholische sfeer wordt gelukkig ook onderbroken door vrolijke, energieke muziek zoals Ciaccona van Merula. 

Review Grachtenartikel

Lonely Voices

In Lonely Voices beweegt Camagni vanuit impulsen. Scherp, snel en soms zoekend naar een duidelijke focus in de ruimte. Camagni danst totdat hij volledig buiten adem raakt en diep achterovergebogen letterlijk naar lucht snakt.

Meditation

De lange, witte elastieken draden, reiken tot de grond vanaf de metershoge kerkzuilen, naar het ontwerp van Dieuweke van Reij (decor- en kostuumontwerper). In het tweede dee vanl Meditation, weven de performers om beurten de elastieken linten in steeds kleiner wordende vakken kriskras door de ruimte.  

Light

In dit slotdeel danst Camagni met grote wervelende en weidse bewegingen. Hij lijkt de hele ruimte te willen omarmen. Vertrouwend op zijn spontane ingevingen, draait Camagni off balance een drievoudige pirouette. Hij richt daarbij zijn focus naar een punt, pal boven zijn hoofd, hoog in de nok. Bij een dergelijke pirouette lijkt de wereld even om jezelf heen te suizen. 

Jonge makers

WITHIN TIME brengt de toeschouwer via muziek, dans en beeld in aanraking met zijn innerlijke wereld, gedachten en emoties. Daar waar de kerkruimte een autoriteit buiten onszelf symboliseert, danst Camagni zijn creatieve ingevingen ter plekke. Vrij en spontaan. Het is een mooie voorstelling van jonge mensen over de huidige tijd en de relatie tussen publiek en performers. En in grote lijn over de relatie tussen onze persoonlijke wereld en de wereld die we met anderen delen.