Home » Review
Blink - Junior Company. © Juanjo Arques

Volop danspassie in Juniors Go Dutch

Joanna Fox

Juniors Go Dutch – Junior Company / Het Nationale Ballet
Gezien: 2 mei 2017, Stadsschouwburg Nijmegen. Nog te zien t/m 19 mei 2017 - Speellijst

Junior Company, het jongerengezelschap van het Nationale Ballet, toert met een contrastrijk balletprogramma: Juniors Go Dutch. De jonge topdansers vertellen ook iets over zichzelf in videoclips. Is dans ook jouw passie? Maak dan een ballet met de Junior Company voor de 5e editie van Juniors Go Dutch!

Juniors Go Dutch toont zowel een klassieker van Marius Petipa (1818-1901), als (nieuw) werk van drie hedendaagse choreografen.
Deze maand mei is naast het werk van meester-choreografen Rudi van Dantzig en Toer van Schayk, ook een choreografie van Hans van Manen te zien. De drie ‘Vans’ in een balletprogramma is uitzonderlijk.

Balletdansers en hun uitdagingen

Juniors Go Dutch opent met een klassiek-romantisch balletfragment uit Le Corsaire van Petipa. Hierna volgen twee nieuwe balletten: Persona, van Peter Leung, een intense groepsdans op experimentele muziek van Otium, en Mångata van Wubkje Kuindersma, een poëtisch duet op muziek van Arvo Pärt.

De topdansers van Junior Company komen uit alle windstreken. Ondanks het gemis aan familie en vrienden in hun thuisland hebben de Junior Company-dansers er veel voor over om hun passie voor ballet zo goed mogelijk tot uitdrukking te brengen en te delen met het publiek.

Danseressen Nika Afonina en Salome Leverashvili, bijvoorbeeld, hebben beiden in eigen land een zeer strenge balletopleiding gevolgd en vinden Junior Company vrijer. Afonina (Oekraine): 'Mijn passie voor ballet heeft me gaande gehouden.' Leverashvili (Georgië): 'Bij Junior Company kan ik mijn persoonlijke emoties tonen.'

Het Nationale Ballet en de drie Vans

Juniors Go Dutch toont ook werk van drie eigenzinnige meesterchoreografen, die elk een persoonlijke stijl bezitten en samen Het Nationale Ballet op de wereldkaart hebben gezet. Dit zijn: Van Dantzig (1932-2012), Van Schayk (1937), en Van Manen (1932), ook bekend als de drie 'Vans'. Deze combinatie is bijzonder omdat dit niet vaak meer voorkomt.

Na het integere Autumn Haze, een duet over liefde, verlies en hoop van Van Dantzig,  volgt het expressieve Ephebe van Van Schayk. In oorsprong is Ephebe gemaakt voor vijf studievrienden van de Nationale Balletacademie in 2002. Het strakke en tegelijk speelse Visions Fugitives van Van Manen heeft een licht ironische ondertoon. De drie dansparen tonen persoonlijke karaktertrekken en weven zo een prikkelend verhaal.

Dansliefhebbers met passie

Blink!, een vrolijke choreografie met veel vaart van Juanjo Arqués, is het sluitstuk van de avond. Vijf dansers rennen regelmatig in een koddige looppas achter elkaar aan en wisselen dit af met mooie duetten en prachtige rondcirkelende liften. De meeste toeschouwers in de zaal van heel jong tot heel oud, giechelen veel om Blink!.

Juniors Go Dutch is de 4e editie van de Juniors Company. De getalenteerde balletdansers delen hun passie voor de dans met elkaar en het publiek maximaal. Ondertussen proberen zij een goede balans te vinden tussen familiegevoel en persoonlijke uitdagingen. Juniors Go Dutch toont een mooie combinatie van traditioneel, eigenzinnig en hedendaags ballet waarin de Junior Company dansers van Het Nationale Ballet met groot gemak van stijl en rol wisselen.

Maak een Ballet met de Junior Company

Is dans je passie en lijkt het je leuk om samen met choreograaf Juanjo Arqués en Junior Company een ballet te maken voor de 5e editie in 2018? Dan kun je je aanmelden via voordekunst.nl.