Home » Review
Wim Lanser, Musicalvereniging Event-Team, De Kriegels

Vlaamse rockmusical De Kriegels door Event-Team opnieuw in theater

Claudia Verplanke-Waas

Musicalvereniging Event-Team zet de drie pesterige zusjes, Lien, Sien en Fien Kriegel, in het Cultuurcentrum van Evergem-Sleidinge terug op het podium. De bekende creaties van de Vlaamse kinderboekenschrijver Marc De Bel komen in de rockmusical De Kriegels tot leven. Tijdens de try-out op 14 april jongstleden slepen de zusjes mij mee in hun enerverende leventje.

Van sprookjes naar rockmusical

Dit theaterseizoen richt de tweeëndertig jarige regisseur Olivier De Meijer zijn aandacht op het tienerpubliek. Jarenlang bracht hij sprookjes tot leven zoals onder andere Roodkapje, De Gelaarsde Kat, Hans en Grietje en Junglebook. Nu is het een rockmusical geschikt voor kinderen van acht jaar en ouder. De Meijer kiest dit jaar bewust voor een ander genre. Hij doet dit om de cast de kans te geven zich in te leven in andere typetjes. Geen prins of prinses, koning of koningin maar opgeschoten tieners, een moordlustige duivel en een nerd van de klas. Zoals ieder jaar staat er een energiek en enthousiaste cast op het podium. Zelfs een oranje kanarie, Twiet, maakt deel uit van de cast. De Meijer startte Event-Team in 1998 op. Hij was toen vijftien jaar. Sinds 2003 neemt hij de productieleiding in handen voor de shows en musicals van Event-Team. De Meijer weet wat hij wilt want voor het volgende theaterseizoen neemt hij de regie in handen van Assepoester en Nonsens.

Het verhaal van De Kriegels

Bij de geboorte van de zusjes Kriegel weten vader Willy en moeder Marina niet zo snel een naam voor hun dochters te verzinnen. De duivel zelf verschijnt aan het kraambed en noemt de zusjes Lien, Sien en Fien, of te wel Li-si-fi alias Lucifer. Hierdoor krijgt de duivel de zusjes in zijn macht. Drie jaar later krijgen de Kriegels er een broertje bij, Joel. Hij is de tegenpool van de zusjes. Wanneer op kerstavond de woning van het gezin op onverklaarbare wijze afbrandt, zwijgt Joel in alle talen en wordt het gedrag van de zusjes alleen maar erger. De school en de psychiaters weten geen raad met de zusjes en willen hun naar een instelling sturen. De juf krijgt een zenuwinzinking en wordt vervangen door juf IJzer. Maar deze juf blijkt heel iemand anders te zijn…

Choreografie Event-Team tienerproof

De choreografen Dagmar Liekens en Christine Degroote hebben voor De Kriegels choreografieën gemaakt die tienerproof zijn. Gestreste psychiaters zijn na verloop van tijd niet meer van de patiënten te onderscheiden. Zombies dansen met de Kriegelzusjes op het kerkhof. Sexy jonge dames beelden de fantasie van de degelijke juf uit.

Liekens en Degroote kijken in deze productie vooral naar het totaal beeld. De muziek, de kostuums, het decor en de dansbewegingen vloeien over tot één geheel. De dansbewegingen zijn eenvoudig maar keurig afgewerkt. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen zijn belangrijke elementen in deze productie. De cast weet hier goed gebruik van te maken en de juiste sfeer te zetten.

Liekens heeft naast een dansopleiding aan het Stedelijk Instituut voor Ballet van Antwerpen ook televisie ervaring. Zo presenteerde zij enkele televisieprogramma’s. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in De Kriegels goed op de presentatie gelet wordt.

Degroote studeerde af aan de Kunsthumaniora, afdeling Dans en heeft eerder met Event-Team gewerkt. Haar ervaringen in show, entertainment en musical  waren onder andere te bewonderen in The NY Gospel Experience, Boogie Nights, de Ketnetband in Concert en Famous

Zwart en fluoriserende kleuren

De kostuums passen perfect bij de personages. De opstandige zusjes zijn in het zwart en fluoriserende kleuren gekleed. De stoere kleding en muziek idem dito zorgen ervoor dat de dansen van de zusjes passen bij het genre, de rockmusical. Zelfs de mysterieuze straatschimmen dragen zwart met een fluoriserende accessoire. Verrassend is wanneer blijkt dat de perfecte juf Anne (Dorothy Wuyts) ’s avonds verandert in een sexy meesteres. Met een paar, in korset geklede, jonge danseressen brengt zij haar fantasie over op het publiek. Veelal dezelfde danseressen komen een paar scènes later terug als griezelige zombies. Duidelijk is dat je als musicaldanseres veelzijdig moet zijn. De danseressen moeten zich in een kort tijdsbestek inleven in andere personages.

© Wim Lanser, Musicalvereniging Event-Team, De Kriegels

Rockmusical De Kriegels krachtig en modern

De Kriegels overtreft mijn verwachtingen. Vooral de musical in het geheel genomen. Alles klopt tot in detail. Het decor, de muziek en de verlichting completeerden de sfeer. Het enthousiasme van de cast werkt aanstekelijk. Naast de zusjes Kriegel valt mij Joeri, de nerd van de klas (Quinten De Smedt) op. De uitvoering van de dansen mag, wat mij betreft, krachtiger. De schaars geklede dames en de zombies voeren de dansen correct uit maar kunnen de sparkling niet genoeg overbrengen. Event-Team zet een krachtige, moderne musical neer. Het is verrassend en vernieuwend. De Kriegels zal jongeren zeker aanspreken. Het is jammer dat er slechts acht voorstellingen in Evergem-Sleidinge op het programma staan. Ik ben ervan overtuigd dat Event-Team met deze musical op tournee kan gaan. De griezeligste zusjes van België zullen verder in eigen land ongetwijfeld aanslaan. Maar ook in Nederland.

De shows in Sleidinge waren te zien van 15 tot en met 18 april 2015.  

Trailer musical De Kriegels