Home » Review
So You Think You Can Stoelendans (6+) - Introdans

Stoelendans waait veel stof op

So You Think You Can Stoelendans (6+) - Introdans
Joanna Fox

Gezien: Première 14 oktober 2017, Stadstheater Arnhem . Te zien tot en met 18 februari 2018.

So You Think You Can Stoelendans van Introdans is een speelse familievoorstelling met de stoel in de hoofdrol. Vier internationaal veelgevraagde choreografen tonen werk vol eigenzinnige humor. Met een wereldpremière van innovatieve David Middendorp en verrassende toegift.

Vloeibare ruimte en houterige sterdanser

In Painting van Middendorp, stroomt de zee vanuit een schilderij de huiskamer binnen van een man, die vol weemoed terugdenkt aan zijn vrouw. De twee Introdansers Jamy Schinkelshoek en Alberto Villanueva Rodríguez dansen prachtig in samenspel met wisselende videoprojecties en virtuele dans op achterwand en toneelvloer. Hierdoor lijkt de ruimte in Painting vloeibaar. Prachtig om te zien. 

Middendorp staat bekend om het combineren van moderne dans en hedendaagse technologie.  Denk bijvoorbeeld aan zijn populariteitstoename dankzij Bleu Journey in America’s Got Talent.  Sinds 2014 verbaast hij nog steeds op een innovatieve en tegelijk poëtische wijze deze wereld.

Als verrassend toegift zien we de hilarische animatiefilm en wereldpremière van Chairs, ook van Middendorp. Een houten stoel toont zijn ambitie om sterdanser te worden. Een wandelstok vindt dit maar niks. Chairs werkt flink op de lachspieren van jong en oud.

Tedere dans en vlijmscherpe humor

In stoelendans Nine Words – Chapter II van Ángel Rodríguez (SP) plaatst een danser zijn wijsvinger op de kruin van een danseres en loopt een rondje om haar heen. De Introdansers dansen op rode sokken, maken rare grimassen en gebruiken hun stem. In Nine Words – Chapter II wisselen tedere humor en tomeloze expressie elkaar af in een eclectische dansstijl. Hartveroverend en vrolijk makend.

In Whim, Fractured Fairytale van Alexander Ekman (NO) dansen de Introdansers ook met stoelen maar dan in een eigentijdse klassiek-moderne dansstijl. Ekman toont een vlijmscherp en tegelijk fijnzinnig gevoel voor humor. Met veel precisie en uitgekiende timing demonstreren de Introdansers de onderhuidse menselijke gekkigheid. Het publiek grinnikt veel want het is o zo herkenbaar.

Het ronduit hilarische Purple Fools van Mauro de Candia (IT) doet continu veel stof opwaaien uit pruiken en elegante, donkere avondkleding van tien Introdansers. Bovendien hebben hier alle stoelen wieltjes. Nukkige energieke groepsdansen wisselen af met gevoelige dansmomenten. De vindingrijke De Candia choreografeerde speciaal voor deze gelegenheid een extra duet.

Humorvolle dans

Niet iedere getalenteerde choreograaf is ook in staat zijn/haar talent voor humor effectief in dans om te zetten. De familievoorstelling So You Think You Can Stoelendans van Introdans toont het werk van vier dansmakers die dat juist wel en met alle gemak doen. Tel daarbij de innovatieve geest van Middendorp op, die ook met Painting de ruimte optisch in beweging brengt, dan voel ik me als toeschouwer een speciale ervaring rijker.

Voor meer informatie bezoek de websites van: