Spiegelende dansers in PARA I DISO revisited van ICK
PARA / DISO revisited - ICK
Gezien: 20 januari 2017, LUX Nijmegen. Nog te zien tot en met 24 maart 2017 in diverse theaters
Met open vizier onderzoeken makersduo Emio Greco en Pieter C. Scholten samen met zes ICK dansers het paradijselijke hiernamaals in tien reflecties. Het getal tien staat hier voor volmaaktheid. De markante dansers staan stil en kijken het publiek aan. Geen beweging te zien. Althans, in den beginne.
Hierna reizen de ICK dansers schaars gekleed in witte kledingstukken door een wereld van perfecte verhoudingen en dubbelzinnige reflecties. PARA / DISO revisited is een herbewerking van het eerdere you PARA / DISO en gebaseerd op het derde deel uit La Divina Commedia van Dante Alighieri (1265-1321)
Dansen binnen hemelse structuren
Net als Alighieri, houdt Greco van wiskundige verhoudingen. Greco (choreograaf) heeft samen met Scholten (regisseur) een decaloog geschreven. Tien statements gebaseerd op uitspraken van huidige tijdgenoten vormen een handleiding voor het paradijs in tien delen. Tien staat hier voor volmaaktheid, mooi en afschrikwekkend.
Rondom het danspodium hangen brede transparante gordijnen in diverse tinten wit en grijs, naar ontwerp van Minsuk Cho (Korea). Het dansvlak is zichtbaar te klein en hierdoor zijn de zes markante dansers, drie mannen en drie vrouwen, nogal beperkt in hun bewegingsvrijheid. "Welkom in ons paradijs, welkom in youPARA I DISO." (ICK - Magazine you PARA I DISO, a guide to a dance performance)
Eeuwige beweging gaat even zitten
De performers dansen ‘en groupe solo’. Hierbij danst een solist omringd en gesteund door de overige dansers. Na een uitbundig dansdeel gehuld in danskostuums van fonkelend materiaal onder groen licht, nemen de dansers plaats tussen het publiek. De dansers tonen zo al zittend de eeuwige reflectie, in een reflectie, in een reflectie.
Saai is PARA I DISO revisited zeer zeker niet. Er is voldoende afwisseling van dansscènes en de zes dansers zijn prachtig om naar te kijken. Toch lijkt het mij lastig om vooroordelen over het begrip paradijs te omzeilen met een vraag zoals: Wat moeten we verwachten van een (paradijselijke) wereld gekenmerkt door een onmetelijke zaligheid? Een meer rebelse vraag zou ik persoonlijk meer op prijs stellen. Los hiervan is PARA / DISO revisited een interessant dansproject in een poging het onstoffelijke te doorgronden.
Voor meer informatie en speeldata bezoek de website: http://www.ickamsterdam.nl