Home » Review
Dansvoorstelling Silver © Annemone Taake

Silver, sciencefiction en dans

Joanna Fox

In de dansvoorstelling Silver komen als het ware twaalf humanoîde robots langzaam in beweging en doen elk een buigzaam masker op. Deze maskers zijn een exacte replica van het gezicht van choreografe Nanine Linning. De perfecte 3D-selfie in meervoud.

Gezien: Nederlandse première op 11 januari 2017 in Stadsschouwburg Amsterdam

Dance Company Nanine Linning /Theater Heidelberg schotelt het publiek een zeer donkere toekomst voor waarin humanoîde robots de mens als emotieloze wezen in een laboratorium manipuleren. Silver toont de ontheemde ziel van de postmoderne mens in een fusie tussen sciencefiction en multidisciplinaire dans.

Dansende Homo Post-Sapiens

© Annemone TaakeEen danseres probeert zich tevergeefs met voorwaartse sprongen los te rukken uit een wirwar van lange blauwe draden die vanuit de hoge nok achter de coulissen aan haar lichaam vastkleven. Linning schets hiermee de mens die probeert zich van zijn DNA te bevrijden.

In het laboratorium mogen een man en vrouw heel even in een mooi duet met elkaar versmelten als in een laatste herinnering aan wat ooit een uiting van liefde was. Hierna passeren de meest fascinerende mutanten van levende mensen de revue mede dankzij het kostuumontwerp en innovatieve materiaalgebruik van Bart Hess.

 

Contrastrijke dansvoorstelling

De zilverkleurige androïden bewegen mechanisch en strak in de hiphop dansstijl popping en de menselijke mutanten wisselen dierlijke hoge sprongen af met langgerekte of instabiele bewegingen.

De muziek van Michiel Jansen is prachtig en hij geeft samen met lichtontwerper Philipp Wiechert de ruimte een grotere en grimmige dimensie waarin technologie overheerst en het poëtische slechts een enkele keer heel even opduikt.

Choreografe Linning houdt van discussie

© Annemone TaakeChoreografe Linning benadert dans nu anders dan in aanvang van haar carrière bij Scapino Ballet Rotterdam. Linning wil meer emotie laten zien dan enkel een intellectuele benadering van dans te tonen. Silver schittert door afwezigheid van emotie en maakt daardoor veel emoties los want over een aantal huidige wetenschappelijke zienswijzen en ethische kwesties valt inderdaad stevig te discussiëren.

Ga voor meer informatie naar: www.naninelining.nl