Home » Review

Silent Songs: Een meeslepende combinatie van zang, dans & piano

Marianne Viersma

Toegegeven: normaal gesproken ben ik wat afwachtend wat een combinatie van dans en zang op het podium betreft. Als de voorstelling is afgelopen, kan ik echter niet anders dan vol lof over de uitvoerenden zijn!

Een hartstochtelijk geheel

De pianist (Maarten van Veen) brengt muziek van o.a. Simeon ten Holt, Silverstro en John Cage op een meeslepende manier. Daarin wordt hij bijgestaan door de – meer dan capabele – dansers en bariton (Wiebe-Pier Cnossen). Samen brengen ze deze combinatie tot een romantisch, bij tijd en wijle speels, intiem, hartstochtelijk en soms naar adem snakkend geheel. Het theater vanavond droeg hieraan bij doordat je als publiek zo dicht op de uitvoerenden zit. Elke ademhaling, zucht, emotie is zichtbaar, hoorbaar en voelbaar.

Verstikkend verlangen van geliefden

De choreografe, Neel Verdoorn (1962), liet zich zichtbaar inspireren door de film Brief Encounters, die eindigt met een verstikkend verlangen van geliefden in het afscheid van een onmogelijke liefde. De dansers (Francesca Peniguel en WilliamLü). Twee formica keukenstoelen stonden centraal op het podium met op de achterwand zwart-wit foto’s van het paar geprojecteerd. De schaduwen van de dansers en de stoel(en) gaven een extra effect bij het weggaan en terugkomen van de geliefden in de dans.

Kiest ze voor haar minnaar of echtgenoot?

De duetten die ze uitvoerden leken qua bewegingen op elkaar, maar toch steeds met een ander accent. De bariton (Wiebe-Pier Cnossen) was door zijn vaak melancholische zang een aanvulling op de dans, net als de dans een aanvulling was op zijn zang. Een prachtige combinatie van beiden. Hierdoor werd het een meeslepend, romantisch en soms hartstochtelijk geheel. Na een hartstochtelijk duet zit Francesca op de grond met haar rug naar het publiek, in vertwijfeling wat te doen. Moet ze naar haar minnaar of haar echtgenoot? Dan zien we opeens de bariton voorzichtig naar haar toelopen en aan haar zij blijven staan zingen. Wat een spanning, gaat ze met hem mee of wordt het toch de minnaar?

Horen, zien én voelen!

Een onvoorstelbaar goede voorstelling die deze laatste beklemmende beslissing heel goed laat voelen. Een aanrader dus! Zoek op waar ze in 2016 spelen. De voorstelling is zelfs nog te boeken door theaters. Dit moet je zien, horen, voelen.

 

Meer inspiratie