Home » Review
Man of The Hour - Itzik Galili, bron Holland Dance Festival

'Man of the Hour' opent explosief en vol emotie

Joanna Fox

Man of the Hour (65 min.) begint explosief. Wat volgt is de prachtige vertolking van When I am Laid in Earth, van Purcell. Geen dansvoorstelling om bij achterover te leunen, want bekend choreograaf Itzik Galili (1961) confronteert op een poëtische en intense wijze.

In Man of the Hour toont Galili de hectiek en spanningen in de samenleving van zijn geboorteland Israël. Man of the Hour is vooral een ‘mannenstuk’  en is oorspronkelijk tot stand gekomen in samenwerking tussen Galili / Suzanne Dellal Center en The Israëli Opera. Gezien op 29 januari 2016, Stadsschouwburg Amsterdam / Holland Dance Festival.

Man of the Hour is als een reis vol tegenstellingen

De groep dansers en twee vrouwelijke operazangers van The Israëli Opera, nemen de toeschouwer mee op een emotionele reis vol extremen. De dansers tonen brute kracht, bezweren angst en slaan zich op de borst als in een religieus ritueel. Ook is er sprake van twijfel en een diep gevoel van kwetsbaarheid. Deze kwetsbaarheid staat in schril contrast met overtuigingen over het mannelijke archetype.

Man of The Hour - Itzik Galili, bron Holland Dance Festival

Galili weet op natuurlijke wijze de complexiteit van intense emoties om te zetten in virtuoze, krachtige en ook ingetogen bewegingsreeksen. Man of the Hour is een mooie compositie van afwisselend groepsdans, duetten, muziek, operazang, ritme en tekst. Een bewijs waarom Galili tegenwoordig over de hele aardbol werkt, want zijn spontaan ogende, maar technisch o zo virtuoze danstaal is universeel.

Galili’s zoektocht

Man of the Hour is krachtige, intens emotionele moderne dans uit Israël. Galili voert daarbij de emotionele intensiteit regelmatig zeer hoog op. Soms heb ik de behoefte aan meer relativering. Galili daagt uit tot dialoog en het hebben van een persoonlijke visie in een zoektocht naar universele waarden van het menszijn. Man of the Hour is een poging hiertoe.

Man of the Hour speelt nog op 2 februari in de Stadsschouwburg Groningen. Het Holland Dance Festival is van 28 januari t/m 20 februari 2016 en vindt hoofdzakelijk plaats in Den Haag. Voor meer informatie, zie: holland-dance.com.

Meer inspiratie