Home » Review
Maas Theater en Dans Foutje

Maas Theater en Dans doet het goed fout met ‘Foutje’ (4+)

Mascha Bouma

Op zondag 18 januari ging de voorstelling Foutje 4+ van Maas Theater en Dans in première. Mijn dochter Sara (4 jaar) en ik mochten erbij zijn in het Maastheater te Rotterdam. De aankondiging belooft een speelse mix van dans, magie, live muziek en slapstick van de Nederlands-Amerikaase choreograaf Arthur Rosenfeld. Daar hebben wij wel zin in!

Ssssstttttt…..

Als we de gang inlopen naar de theaterzaal, wordt ons verteld dat er iemand ligt te slapen en dat we dus vooral héél stil moeten zijn. En inderdaad, vlak voor de kaartjescontrole ligt een meisje op de grond te slapen. De interesse van mijn dochter is gewekt en ook de andere kinderen lopen stil en rustig de zaal in. Dat is slim!

Het is nog licht in de zaal en op het podium zien we drie deuren staan. Dit prikkelt onmiddellijk de fantasie van mijn dochter. “Wat een mooie deuren, kunnen ze ook open, waar ga je dan naar toe?” vuurt ze op me af. De deur naar de zaal gaat nu dicht, of toch niet…. hij blijft op een kiertje staan. Hierdoor wordt het stil, de kinderen zijn nieuwsgierig en op dat moment glipt het (inmiddels niet meer slapende) meisje binnen. Een zucht van herkenning gaat door de zaal. Het meisje zoekt een slaapplekje in het publiek, wil op de schoot van een mijnheer op rij één gaan liggen, bedenkt zich en nestelt zich dan op het podium. Heerlijk met een kussentje erbij. Twee andere dansers verschijnen en zoeken ook een slaapplek; op het kozijn van één van de deuren en op het podium, bij elkaar of alleen, al dansend. 

Maas Theater en Dans Foutje
Maas Theater en Dans houdt niet op!

De rest van de voorstelling blijkt inderdaad een aaneenschakeling van dans, magie, live muziek en slapstick. Het houdt niet op. Gelukkig maar. We lijken te worden meegenomen in een droom. Mijn dochter is een uur lang geboeid, net als de rest van de zaal. Dansende deuren, bewegende meubels, tekeningen die tot leven komen, konijnen die je in slaap zingen; grappige, ontroerende, leuke en bijzondere momenten volgen elkaar in rap tempo op. De drie artiesten (want alleen de naam dansers zou ze te kort doen) buitelen, vallen, rollen, dansen en struikelen hun weg door de droomwereld. Met de minuut wordt het gekker. De kinderen (en de volwassenen net zo goed) moeten regelmatig heel hard lachen, roepen naar de artiesten waar er iemand verstopt zit of naar toe is gegaan en zijn betrokken. 

Bijna jammer om dan weer wakker te worden…Helaas gebeurt dat na een uur toch echt en gaat het licht op het podium uit. 

Maas Theater en Dans Foutje
Ga Foutje 4+ zien!

Het was een groot plezier om bij deze voorstelling te mogen zijn. Het feit dat mijn net vierjarige dochter een uur lang geboeid was, zegt genoeg. De choreograaf heeft een perfecte mix gevonden en weet de juiste snaren te raken bij de kinderen. Geen moment verslapt de aandacht bij de artiesten, die met hun geweldige mimiek en subtiele interactie de kinderen goed ‘bij de les houden’. Er is goed nagedacht over wat deze leeftijdscategorie boeit; door de enorme hoeveelheid afwisseling tussen dans, magie, live muziek en grappige momenten blijven ze steeds verwonderd en dat is geweldig om te zien.

De voorstelling is nog in meerdere theaters te zien. Wat mij betreft een echte aanrader. Nooit geweten dat fout zo goed kon zijn!

Klik hier voor de speellijst.