Home » Review
Howl - Amos Ben-Tal. © Jochem Jurgens

Levendige Howl

Joanna Fox

Howl - Amos Ben-Tal / OFFprojects / Spinvis
Gezien: 09-10-2016, Festival de Nederlandse Dansdagen (voorpremière)

Howl van choreograaf Amos Ben-Tal is een dansconcert en talkshow waarin de performers de betekenis van identiteit onderzoeken. Popmuzikant Spinvis speelt live en interviewt psycholoog en neurowetenschapper Michael Capalbo. De première van Howl vindt plaats op 27 januari 2017 tijdens het CaDance Festival Den Haag. Hier alvast een voorproefje.

Bij aanvang van deze voorpremière mogen een kleine groep gasten en wetenschapper Capalbo plaatsnemen aan de zijkanten van het speelvlak. In Howl treden choreograaf Ben-Tal (1979) en de dansers van OFFprojects samen op met Spinvis (Erik de Jong). Spinvis ontpopt zich als een snelle presentator en houdt de regie strak in eigen hand.

Dansconcert / talkshow

Spinvis opent Howl met gitaar in de hand en zingt: Wat is uw naam? Bent u aan het wachten? Bent u een ochtendmens? Spinvis interviewt dansers, gasten en het publiek en musiceert en componeert live. Eerder ontving Spinvis diverse prijzen waaronder de Zilveren Harp en De Popprijs.

Spinvis, Howl - Amos Ben-Tal. © Jochem Jurgens

Spinvis vraagt de dansers en Ben-Tal een persoonlijk verhaal te vertellen. De groep antwoordt met een paar prachtige solo’s en duetten. Het in 2012 opgerichte danscollectief OFFprojects bestaat namelijk uit een aantal ex-dansers van het Nederlands Danstheater en Batsheva Ensemble uit Israel.

Onderzoek rondom identiteit

Op inventieve wijze zetten de dansers hun verhaal om in een individuele bewegingsstijl. Het verhaal bepaalt de vorm van de choreografie. Zonder hierop de nadruk te leggen, onderzoeken de dansers ook op deze wijze de rol van herinnering, verbeelding en overtuigingen in relatie tot het dagelijkse leven en identiteit.

Howl - Amos Ben-Tal. © Jochem Jurgens

Intussen interviewt Spinvis wetenschapper Capalbo en vraagt: Klopt het dat ons lichaam volledig uit moleculen en chemicaliën bestaat? Capalbo bevestigt dit en vertelt interessant nieuws over oxytocine, een neurotransmitter en hormoon die tijdens borstvoeding een rol zou spelen bij gevoelens van sociale binding en plezier.

The Tree Branch System

Danseres Milena Twiehaus danst met katachtige precisie over één diagonaal en houdt vast aan één focuspunt. Twiehaus vertelt: Als kind klom ik graag in bomen en verzon The Tree Branch System, een spel met keuzemogelijkheden. Spinvis neemt dit spel direct over en stelt dansers en publiek meerkeuzevragen.

Howl - Amos Ben-Tal. © Jochem Jurgens

Kiest u voor controle of vrijheid? Alleen zijn of samenzijn? En: Plezier hebben, is dat mannelijk of vrouwelijk? Dat is menselijk!, roept een toeschouwer spontaan. Dit antwoord valt helaas buiten de spelregels van tweekeuzevragen en wordt leukweg genegeerd. Twee danseressen tonen vervolgens een met plezier gedanst duet.

Ruimer denkbeeld door Howl

Howl van Ben-Tal / Spinvis / OFFprojects is een levendige en poëtische multidisciplinaire dansvoorstelling waarin het publiek mee op reis gaat door de wereld van herinnering, verbeelding en overtuigingen. In dit onderzoek naar de betekenis van identiteit, vallen wetenschap, spel en oorspronkelijkheid samen. Howl zet zo de deur open naar een misschien ruimer denkbeeld van het mens-zijn. Briljant.

Nota Bene: De productie van dansconcert / talkshow Howl is nog volop in ontwikkeling waardoor de uiteindelijke versie van Howl tijdens de première mogelijk (licht) af zal wijken van de omschrijving in dit review.

Howl is een productie van OFFprojects in samenwerking met Korzo Producties en gaat op 27 januari 2017 in première, tijdens het Cadans Festival Den Haag, NL + EN. Voor meer informatie, zie: www.korzo.nl en www.off-projects.com.

Meer inspiratie