Home » Review
Konfo Junior van Untold. Foto Ratje Photography

Konfo Junior (6+) bruist van energie

Konfo Junior (6+) – Danstheater Untold / OBA / Black Achievement Month 2018
Joanna Fox

Gezien: Première 7 oktober 2018, Centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam

Twaalf danseressen en dansers plaatsen stippen van witte klei op hun armen, benen en gezicht. Na dit ingetogen ritueel pemba doti, breekt de energievolle dansvoorstelling Konfo Junior (6+) van danstheater Untold in alle levendigheid los. Over opgroeien en spirituele kracht. Maar wat betekent of is de ziel?

Danstheater Untold heeft het Bijlmer Parktheater in Amsterdam als thuisbasis en zet dans, muziek en theater in om Nederlandse jongeren met een Afrikaanse, Surinaamse en Antilliaanse achtergrond te laten zien hoe waardevol hun identiteit en cultuur is.

Speciaal voor de Black Achievement Month deze maand, heeft Untold in opdracht van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) een kinderversie van Konfo gemaakt. Konfo Junior wordt live begeleid door vijf steengoede percussionisten en prachtige zang, onder leiding van Orlando Ceder.

Ceder vraagt een meisje uit het publiek, Alicia, hem te helpen bij de uitleg wat de ziel of het innerlijke zelf is. Alicia mag zich achter het toneelgordijn verstoppen. Op speelse en heldere wijze toont Ceder aan dat de ziel, net als Alicia, niet te zien is maar er toch wel is. Alicia heeft zich erg goed achter de gordijnen verstopt, Ceder kan haar niet meteen vinden en de kinderen lachen voluit om dit grappige moment.

Konfo Junior van Untold. Foto Ratje Photography

Afrikaanse en Afro-Caribische dansstijl

In een van de dansscènes van Konfo Junior schijnt net voldoende licht om een kleine groep dansers vanuit de coulissen te zien opkomen. Haast onzichtbaar en dicht naast elkaar beweegt de groep dansers in een geheel met snelle en ritmische danspassen over de dansvloer. Als de fluisterende wind in de nacht verdwijnt de groep dansers net zo plots als zij verscheen.

In Konfo Junior bewegen de dansers van danstheater Untold sensueel en onstuimig snel. Soms worden energievolle dansscènes afgewisseld met rituele of dagelijkse handelingen. Terwijl elke vezel in hun lichaam meedanst en het tempo vaak heel hoog ligt, zijn de dansers van Untold opvallend goed op elkaar afgestemd.

Konfo Junior toont traditionele roots in de Afro-Caribisch en Afrikaanse dansstijlen, maar de vlotte vormgeving en opbouw geeft de dansvoorstelling Konfo Junior mede dankzij choreografe en powerlady Desta Deekman, een eigentijdse karakter. De bevlogen Deekman heeft recent nog samengewerkt met de moeder van de moderne Afrikaanse dans, Germaine Acogny.

Konfo Junior van Untold. Foto Ratje Photography

Somalische cirkeldans

De bruisende energie van de dansers en percussionisten werkt aanstekelijk. Na afloop stormen alle kinderen het podium op en dansen mee in de Somalische kring. Een paar kinderen mogen om beurten in het midden van de kring dansen.

Een klein meisje (peuter) houdt met een simpele polsbeweging de grote kring dansers draaiende. Hierna danst een lange jongen met coole Afro-kapsel het vuur uit zijn voeten. Een jong meisje met vlinderprint op haar shirt laat haar hoofd en bovenlijf ritmisch meegolven op de muziek.

Tot slot dansen twee jonge broers samen. De oudere broer krijgt plots de smaak te pakken en danst met een twinkeling in de ogen sneller dan de wind. Volledig spontaan tonen de kinderen al dansend hun eigen persoonlijkheid die zo krachtig is dat ik van verbazing zowat uit mijn stoel val.

Zodra alle kinderen weer op hun plaats zitten, ademt Ceder diep in en blaast wat witte stof vanuit zijn vuist de lucht in. Het onzichtbare zichtbaar gemaakt.

Konfo Junior van Untold. Foto Ratje Photography

Gratis: workshop African Performance Art

Van 23 tot en met 27 oktober organiseert Untold in samenwerking met de OBA een gratis workshop ‘African Performance Arts’ voor de hele familie, geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar oud. Met vooraf een sneak preview van de dansvoorstelling Konfo Junior van Untold. Klik hier voor meer informatie.

Informatie over Untold:  https://untold.nl
Informatie over the Black Achievement Month 2018: www.blackachievementmonth.nl

Meer inspiratie