Home » Review
HOME - ConnyJanssenDanst. © Raymond de Vries

HOME / ConnyJanssenDanst is Wow!

Joanna Fox

HOME - ConnyJanssenDanst
Gezien: 4 februari 2017, Schouwburg Arnhem. Première: 19 januari 2017. Nog te zien tot en met 30 april 2017 in diverse theaters. Met livemuziek.

De moderne dansgroep ConnyJanssenDanst uit Rotterdam, bestaat 25 jaar! Speciaal hiervoor maakt Conny Janssen (choreograaf en artistiek leider) de dansvoorstelling HOME. Janssen: Stel, je moet plotseling alles achterlaten, wat is dan het meest dierbare wat je meteen zou meenemen?

Voor aanvang geven Conny Janssen (choreograaf en artistiek leider) en haar partner Thomas Rupert (ontwerper toneelbeeld) samen een inleiding, wat uniek is. Journalist Annette Embrechts interviewt hen beiden. Janssen vertelt dat zij zich helemaal thuis voelt in de dansstudio bij haar dansers. En thuis bij haar partner Rupert natuurlijk.

Dansen tussen hoge muren

Een danseres strijkt zacht met haar hand langs een hoge grijze muur terwijl een andere danseres driftig iets op de wand schrijft. In HOME is het danspodium aan drie kanten ingekaderd door hoge grijze muren, een verwijzing naar zowel een fysieke ruimte als een mentale ruimte. Het toneelbeeld van Rupert is werkelijk monumentaal.

Fantastische duetten wisselen elkaar af met krachtig gedanste groepsscènes. In deze groepsdansen bewegen de dansers synchroon en met veel vaart over het toneel. De bewegingstaal van ConnyJanssenDanst is zeer inventief en ziet er tegelijkertijd als heel vanzelfsprekend uit. Verbazingwekkend mooi. Wow!

Dansen in het 'nu'

Janssen en Rupert: In HOME volgen de dansscènes elkaar niet in chronologische volgorde op, maar bestaat de choreografie uit wisselende scènes die de dansvoorstelling bepalen. HOME benadrukt het moment waarop een herinnering, het verlangen en/of de ontmoeting in het ‘nu’ wordt ervaren.

Op de vraag van journaliste Embrechts waar Rupert zijn inspiratie voor het toneelbeeld vandaan haalt, antwoordt Rupert: 'Ik zag een foto met de afbeelding van een groep vluchtelingen. Een van hen draagt een vogel in een kooitje. Deze vogel staat symbool voor ‘het meest dierbare’ en ook voor onze dansvoorstelling HOME.'

Voor meer informatie en tournee: www.connyjanssendanst.nl 

Meer inspiratie