Home » Review
Jasper van Luijk - Definition of Now. © Menno van der Meulen

Het belang van The Definition of Now

Joanna Fox

The Definition of Now – Jasper van Luijk / Generale Oost / Het Huis
Gezien: 08-11-2016, Bellevue Theater Amsterdam

In The Definition of Now (50 minuten) onderzoekt choreograaf Jasper van Luijk (1987) de betekenis tijd en de beleving daarvan tijdens een mensenleven. Danser Jefta Tanake danst solo. Audiovisuele designers Robert Groenewald en Marcel Wierckx gebruiken nieuwe technologie. Samen creëren zij een niet-alledaagse beleving voor publiek.

Nieuwe technologie

Experience designer Groenewald verdeelt de donkere zaalruimte met grote, verticale en driehoekige lichtbarrières. Deze dunne maar felle lichtbarrières bewegen in langzaam tempo van links naar rechts en beschijnen in dunnen stroken licht het zittende publiek. Ruimte, tijd en publiek worden in evenredige vakjes opgedeeld.

Jasper van Luijk - Definition of Now. © Menno van der Meulen

Audiovisuele designer en componist Wierckx creëert met zijn geprojecteerde visuals en synchroon lopende prachtige soundscapes een niet-alledaagse beleving. De  ruimte lijkt plots vloeibaar of vliegt langdurig in hoge snelheid voorbij. Als de visuals een pulserende beweging maken (telkens aan en uit gaan) lijken licht en geluid tot één enkel medium te versmelten. Wow!

Beleving van het moment nu

Performer Tanate duikt weg onder een horizontale lichtbarrière om hierna weer boven aan de oppervlakte te verschijnen. Zijn lichaam creëert schaduwvlakken binnenin de lichtbarrières. Choreograaf Van Luijk vindt het belangrijk dat zijn dansers in het moment bewegen en geeft hen de ruimte om ook tijdens de dansvoorstelling uiting te geven aan spontane ingevingen.

De dansstijl van Tanate lijkt beïnvloedt door traditionele Indonesische vechtsport. Tanate beweegt vaak laag bij de grond met krachtige precisie, afgewisseld met razendsnelle koprollen vanuit renpas of een plotse salto voorwaarts de onmetelijke diepte van een visual in.

Van Luijk weerspiegelt belangrijke trend

Audiovisuele designers Groenewald en Wierckx creëren met nieuwe technologie een verbluffend mooie ruimtelijke beleving rondom het thema tijd. Danstalent Tanate komt binnen het geheel niet altijd tot zijn recht maar weet als solist de aandacht van het publiek een uur lang vast te houden.

Jasper van Luijk - Definition of Now. © Menno van der Meulen

In The Definition of Now rekt choreograaf Van Luijk de intellectuele definitie van tijd op en toont ook het belang van de beleving van tijd (en ruimte). Hiermee weerspiegelt Van Luijk samen met zijn team een belangrijke trend binnen onze huidige tijd.

Voor meer data en speeltijden, ga naar de website van Jasper van Luik of houd Moving Futures in de gaten.