Home » Review
Liefde - Maas theater en dans. © PhileDeprez

Hartveroverende Liefde voor 8 tot 88 jaar

Joanna Fox

Liefde - Maas theater en dans
Gezien: 2 januari 2017 in De Krakeling, Amsterdam. Première: 23 december 2016. Speeldata tot en met 8 maart 2017.     

De eerste onhandige zoen eindigt klungelig op een gesloten ooglid. Bleh! roept een kind uit het publiek en de toon is gezet. Liefde (8-88 jaar) van Maas theater en dans uit Rotterdam is een fysiek spektakel. Acht performers tonen diverse fases van prille liefde. Of zijn het er negen?

Net je teddybeer ontgroeid en dan op avontuur naar de liefde van je leven. Liefde, naar concept van Moniek Merkx, toont onder meer het wijze kind, de volwassen puber en de verlegen ouder als het om de liefde gaat. De performers bestaan uit dansers, mimespelers en acteurs. 

Liefde gaat wel over rode rozen

"Love me tender, love me true", zingt acteur Freek Nieuwdorp met mooie stem terwijl zijn gezicht verborgen is achter een grote bos rode rozen die uit zijn borstkast lijkt te groeien. Mimespeelster Mees Borgman geeft hem hierna leukweg letterlijk een koude douche op zijn rozenhoofd. Helaas geen date voor Nieuwdorp dus

Liefde - Maas theater en dans. © PhileDeprez

Liefde bestaat uit losse scènes die soepel in elkaar overgaan op een zeer goede muziekmix van componist Joop van Brakel. Van Brakel weet op het juiste moment de juiste sfeer te creëren met zijn werk. Het decor van Sanne Danz is een toneel brede trap van twee meter hoog en heeft drie treden en waterfonteintjes. Een origineel idee maar oogt door materiaalgebruik wat koud. Er kan wel op uitbundig op gedanst worden.

Liefdesdans in Bollywoodstijl

Danser Jefta Tanata springt van het tweemeter hoge decor omhoog en landt na prachtige luchtsalto’s naast de prinses met de bolle wangen (Borgman) Helaas, zonder resultaat. De prinses op de roze wolk wil alleen gekust worden door de zakenman (Nieuwdorp), maar als haar wangen daarna inklappen rent deze geluksvogel weg. Jammer, weer geen date.

Liefde - Maas theater en dans. © PhileDeprez

Na een flitsende groepsdans in Bollywoodstijl, dé liefdesdans van de huidige tijd, althans in India, eindigt Liefde met een mooi gebaar. Acht paar handen klappen naast elkaar in en uit als een kloppend hart op de buik van zwangere performer Nastaran Razawi Khorasani. Daar schuilt stilletjes de grootste liefde voor het leven.

Liefde bevat veel originele vondsten. Het voetbalspel waarin ook komisch talent Jurriën Remkes opvalt door zijn performerstalent zou een klassieker kunnen worden. Deze bijzondere performersgroep van Maas theater en dans maakt me heel vrolijk en geeft enorm veel energie mee naar huis.

Wil je ook dansen in Bollywoodstijl Zie: Maas Liefde Bollywood tutorial via YouTube