Home » Review
Con Colores Flamenco del Barrio

Con Colores van Flamenco con Mil Amores is verrassend

Nadia Tan

Prachtig! Dat was de flamencovoorstelling Con Colores van dansgroep Flamenco con Mil Amores op zaterdag 28 maart in De Nieuwe Regentes in Den Haag. De dansvoorstelling maakte onderdeel uit van het evenement Flamenco del Barrio, een weekend vol flamenco. Flamenco con Mil Amores (con mil amores betekent van ganser harte) is een collectief van internationale flamencoartiesten die al jaren samenwerken. In Con Colores wordt het publiek meegenomen naar het feest Alegrias uit Cadiz en het spektakel van Farruca. Naast de vrolijkheid is er ook plaats voor de donkere kleuren van flamenco, zoals Seguiriyas en Soleares. Muzikanten ondersteunen Con Colores met live muziek.

Dansvoorstelling Con Colores start eenvoudig

Als het doek opengaat (de muziek speelt al), zie ik vier flamencodanseressen achter elkaar staan met de ruggen naar het publiek. Ze dragen eenvoudige zwarte strakke jurken. De haren zitten in een knot. Elke danseres heeft een ander gekleurde bloem in het haar. Vervolgens beweegt de achterste flamencodanseres van Flamenco con Mil Amores haar armen langzaam via de zijkant omhoog en weer naar beneden. De andere danseressen volgen elkaar in canon op met het bewegen van de armen. Zo ontstaat een leuk waaiereffect van sierlijke flamenco-armen.

Verassende flamencodans

Gedurende Con Colores word ik getrakteerd op allerlei verrassingen. Op het ene moment danst iedereen met de rug naar het publiek op één danseres na. Op het andere moment danst één flamencodame een solo van een paar tellen, waarna alle vier weer dansen, gevolgd door een minisolo van een tweede flamencodanseres. Ik heb de beelden nog niet verwerkt, of de danseressen bewegen naar een andere formatie. In een andere dansscène wisselen hard voetenwerk en lyrische trage armen elkaar op verrassende momenten af.

Dansvoorstelling Con Colores bezorgt mij vele ‘Hé, wat gebeurt er nou’-momenten. Hierdoor blijf ik geboeid. Wanneer gedurende de hele flamencodansvoorstelling deze variaties elkaar in rap tempo blijven opvolgen, word ik wel moe van het alert zijn.

Dansvoorstelling Con Colores brengt emotie

Af en toe kijken de flamencodanseressen triest en gepijnigd. Dan weer vriendelijk of vol passie. Dit heeft te maken met de verschillende stijlen binnen de flamenco. Zo gaat de zogenoemde ‘soleares’-stijl meestal over triestheid en eenzaamheid. ‘Seguiriya’ is een oude stijl en gebruikt de thema’s afscheid en verlaten worden.

Flamenco con Mil Amores brengt ook humor op het podium. Bijvoorbeeld aan het einde van een dansscène nemen drie danseressen tegelijk een eindpose in. De vierde danseres volgt iets later met een pose, zo van ‘ik pak lekker mijn eigen moment’. De drie anderen kijken haar aan en lijken te denken: ‘O, kom jij als laatste’. Ik moet ervan lachen.

Bata de cola: Flamencorok met een lange sleep

De laatste dans van Con Colores is erg verfrissend. Twee danseressen lopen het podium op in een felrode rok en een wit shirt. De ene dame draagt over haar rok een witte stof met overwegend rode bloemetjes. De ander draagt de bloemetjesstof als hesje. Ik krijg er een fris en zomers gevoel van, alsof ik in Spanje ben.

De dans en muziek zijn een stuk opgewekter. Dit moet ‘het feest Alegrías uit Cadiz’ voorstellen. Alegría is een vrolijke flamencodansstijl en beeldt vaak vreugde uit. De twee dames glimlachen en dansen blij samen. Later komen de andere twee flamencodanseressen het podium op. Ze dragen dezelfde kleuren. Alleen is die rok een bata de cola (flamencorok met lange sleep). De weelderige sleep schoppen ze met hun voeten af en toe naar de andere kant. Of ze hinkelen een rondje om zichzelf op één been met de armen elegant in de lucht. Mijn buurvrouw hoor ik “wat knap” zeggen.

Ook in deze dans zit een grapje. De danseressen met de ‘normale’ flamencorok geven met hun schoen een schopje tegen de ‘sleep’ van de bata de cola van de anderen, waardoor hun ‘sleep’ de andere kant opstuift. Degenen met de bata de cola kijken de anderen boos aan, zo van ‘wat doe jij nou?’. Een lach ontschiet mij. Op dat moment nemen de ondeugende danseressen hun plek in op het podium en dansen samen. De twee met de bata de cola druipen af naar achteren en kijken verontwaardigd toe. Al snel glimlachen ze en genieten van de dans van de twee andere leden van Flamenco con Mil Amores.

Dansgroep Flamenco con Mil Amores gebruikt live muziek

De dansen van Con Colores worden begeleid met live muziek. Achter op het podium zit een zangeres, een gitarist en een percussionist. Na elke dans maken zij nog een muzieknummer. Zo kunnen de vier flamencodanseressen zich omkleden voor een volgende dans.

In het begin ben ik zo betoverd door de mooie stem van de zangeres dat ik soms de dans mis. Na het tweede nummer vraagt de zangeres door de microfoon aan de geluidstechnicus of haar box wat zachter mag, omdat ze anders niet durft te zingen. Vanaf dat moment zijn dans en muziek in harmonie met elkaar.

Vier stralende flamencodanseressen

Het valt me op dat alle vier flamencodanseressen in elke choreografie evenveel in de spotlight komen. Ik had voor de afwisseling ook graag een lyrische langzame solodans willen zien. Of een duet. Of een trio. Daardoor voel ik naar verloop van de voorstelling een kleine teleurstelling opborrelen, maar een kniesoor die daar op let. Aan het eind van het uur applaudisseer ik alsof mijn leven ervan af hangt. De choreografieën zijn goed bedacht, de dansen zijn mooi uitgevoerd en er is humor te zien. De danseressen stralen passie en emotie uit. Ook raak ik betoverd door de stem van de zangeres. Ik ga opgewekt en vol energie naar huis en volgens mij het publiek ook. Eén bezoekster loopt na afloop ‘stampvoetend’ als een flamencodanseres door de gang!

Ga voor meer informatie naar de website van Flamenco con Mil Amores.