Home » Review
Change by Dance, © Olga Mulder

'Change by Dance': wees blij met wat je hebt​

Nadia Tan

Change by Dance - Kwok One
Gezien: 19 juni, Theater De Nieuwe Regentes Den Haag

Change by Dance inspireert op meerdere manieren. De eerste editie van het tweeënhalf uur durende dansevenement is georganiseerd door danser Kwok One. Verschillende dansgroepen delen inspirerende optredens. Hiermee verandert One de wereld op een tastbare manier. Te zien is hoe beperkingen dansgroepen juist creatiever maken.

Met een goed doel als thema, heeft One een aantal dansgroepen gevraagd om een dans te maken. Het goede doel moet fysiek in de dans verwerkt zijn. Zo krijt een danser van de Out Cast Dance Company van Iris Houtgast vier lijnen over het podium. Een vierkant bijna zo groot als het podium verschijnt. Een voice-over hoor ik zeggen dat hijzelf uit Syrië komt. Deze stem komt van Rateb. De Syriër is recentelijk gevlucht voor de brandhaard in zijn land. De jongen is getraumatiseerd en durft deze middag niet te komen.

Change by Dance sluit zich op

De danser gooit een aantal spijkerbroeken, blouses en t-shirts in de vierhoek. Vervolgens stapt hij zelf ook in het vlak. Het kader symboliseert het isolement waarin de vluchteling gevangen zit. Hij voelt zich opgesloten in de wereld die eerst vrij was. Stil word ik van deze dans. Het lijkt me verschrikkelijk om je land te moeten ontvluchten.

Change by Dance, © Olga Mulder

Als de danser op zijn spijkerbroek gaat staan, draait hij om zijn as. De broek draait sierlijk over de grond mee. Normaliter zou ik denken dat je moet oppassen om niet over die kleren uit te glijden. Nu maakt de danser juist handig gebruik van deze attributen. Creatief!

One is uniek

In het dansstuk van Pas de Char danst de negenjarige Syenne de Groot. Zij heeft een erge vorm van osteogenesis imperfecta, ook wel de brozebottenziekte genoemd. Dit is een erfelijke aandoening waarbij de botten makkelijker breken. Sierlijk komt ze aanglijden in een rolstoel. Juist doordat ze niet oploopt, heeft het iets betoverends. Een andere danseres pakt De Groot bij haar handen en draait het meisje om haar heen. Het heeft iets elegants. Deze beweging was zonder rolstoel onmogelijk. Tot mijn verrassing zie ik hoe nieuwe dingen ontstaan door het opleggen van een beperking.

Change by Dance, © Olga Mulder

Ook One heeft de brozebottenziekte, zo vertelt hij in een filmpje op de site van Change by Dance. Door hard te trainen, is het gelukt om eerst vechtsporter en daarna danser te worden. One vertelt me dat hij niet gelooft dat hij ziek is. Hij ziet juist mogelijkheden. One ziet dat hij uniek mag zijn. Door zijn lengte van 148 centimeter, steekt hij figuurlijk boven iedereen op de dansvloer uit.  Dat is soms in zijn voordeel en soms ook niet.

One jaagt droom na

Change by Dance heeft me op meerdere manieren geïnspireerd. Dansgroepen worden juist creatiever door opgelegde begrenzingen. Daarnaast kwamen een aantal goede doelen voorbij die voor mij onbekend waren. Zoals Vereniging Osteogenesis Imperfecta. Ik besef me dat ik blij moet zijn met wat ik heb. Belemmeringen zitten in je hoofd. One ervaart geen beperkingen en is -ondanks zijn ziekte- danser geworden. Als hij het kan, kan iedereen zijn dromen najagen?

Meer inspiratie