Home » Review
Bye Bye Baby - Nastaran Razawi Khorasani  / MAAS theater en dans. Foto Nichon Glerum

Bye Bye Baby in de startblokken

Bye Bye Baby (10+) / Nastaran Razawi Khorasani / MAAS theater en dans
Joanna Fox

Bye Bye Baby van MAAS theater en dans, is fysieke performancetheater speciaal voor aankomende en jonge brugklassers. Maakster Nastaran Razawi Khorasani (Nas) treedt samen op met Nina Fokker (Nina). Elk op hun eigen helft van het toneel, met een eigen bed, tafel en volle kledingrek.

Op een vlotte en regelmatige beat rondjes rennen om het bed. Heel lang hoi-hoi-hoi gebaren vooraan op het toneel. Ronddraaien met een pop of teddybeer in de hand. Ten slotte neerploffen op een bed en even slapen. Dit wordt door performers Nas en Nina met kleine of grotere wijzigingen steeds weer herhaald.

Even denk ik dat ik in een dansvoorstelling voor peuters ben beland. Die zijn dol op herhaling. Na de derde herhaling verliezen de circa twaalf-jarige toeschouwers gaandeweg hun aandacht. Zij worden wat ongeduldig en wiebelig maar blijven wel kijken.

Goed dansidee

Nina en Nas blijven tot bijna het einde van de dansvoorstelling in hun eigen wereld en kinderkamer. Zo lijken beide kinderkamers op toneel gescheiden door een onzichtbare wand. Tussendoor mailen Nas en Nina elkaar berichten die het publiek kan meelezen op de achterwand. Een goed idee maar dit haalt bij het typen van lange zinnen wel de vaart eruit.

Nas vertegenwoordigt de jonge brugklasser die zich gaandeweg terugtrekt in een nogal onzekere en sombere wereld. Nina is de jonge brugklasser die graag lief en perfect wil zijn en zich continu verkleedt. Uiteindelijk gaan pop en teddybeer de prullenbak in.

Plots waait er een stevige wind door beide kinderkamers. Een prima idee maar helaas niet even goed verweven met het verhaal. Als zonder aanleiding de gekleurde en zwarte glitters uit de lucht vallen, ben ik de draad kwijt. Een slim jongetje dat voor mij zit, fluistert beleefd: Mama, ik snap het niet helemaal.

Liefdevolle slapstick

Bye Bye Baby is een illustrerende dansperformance over twee aankomende brugklassers. Verhaal en vorm lijken nog in de startblokken te staan. Toch glimlachen ouders en begeleiders van de kinderen in de zaal regelmatig en liefdevol. Performers Nastaran Razawi Khorasani en Nina Fokker zijn subliem in mimiek en lichaamstaal van jonge pubers. Bye Bye Baby neigt hierdoor naar slapstick. Prachtig onderwerp en goede ideeën, wat vluchtig uitgewerkt.

Voor speeldata en tickets: www.maastd.nl