Home » Review
Trois Gnossiennes - Hans van Manen, bron Nationale Opera en Ballet

Ballet Bubbles: Junior Company klaar voor de start

Joanna Fox

Gezien op 13 februari 2016 (première) - De Meervaart, Amsterdam.

Danseres Melissa Chapski (VS) in een video-visual: ‘Ik probeer zoveel mogelijk dansvideo’s op Internet te bekijken en wil onderzoeken waarom juist die ene danser er wél in slaagt het publiek te raken. Wat is zijn/haar geheim?’

Speciaal voor de tournee gemaakte videoclips verbinden de diverse choreografieën van Ballet Bubbles, een avondvullende en vol programma met klassiek dansrepertoire vanaf de negentiende eeuw. Het ballet Fuse van de veelbelovende choreografe Charlotte Edmonds (VK, 1997) gaat hierbij in wereldpremière. Met deze keuzes zegt Het Nationale Ballet, net zoals de de jonge topdansers in de videoclips, iets over zichzelf en hun visie op dans.

La Vivandière Pas de six – Arthur Saint-Léon, bron Nationale Opera en Ballet

Klassiek ballet in vogelvlucht

Ballet Bubbels opent met de Pas de six in een Franse verfijnde balletstijl uit La Vivandière Pas de six van Arthur Saint-Léon uit de negentiende eeuw. Het programma eindigt in vogelvlucht met het grappige ballet No Time Before Time met aapachtige bewegingen van Ernst Meisner, de artistieke coördinator van Junior Company.

Choreografe Edmonds voegt meer “earthiness” toe aan haar klassieke bewegingsidioom. In het eerste deel van Fuse op ritmische muziek van Armand Amar, danst Bella Beatey (Australië) pijlsnel, met puntgave precisie en gedrevenheid. De mooie groepsliften in het tweede deel vallen helaas buiten mijn gezichtsveld.

5 - David Dawson, bron Nationale Opera en Ballet

Danspassie van binnenuit

In 5, een waanzinnig snel ballet van David Dawson, slaat het dansplezier van Daniel Robert Silva (Brazilië) spontaan over op dansers en publiek. De jonge klassieke topdansers tonen ook andere artistieke kwaliteiten zoals een intiem gepassioneerde kant in duetten uit Kurt Weill van Krzysztof Pastor en in Trois Gnossiennes van Hans van Manen. Choreograaf Ernst Gauthier maakt de zeer gelukkige keuze voor danser Giovanni Princic, in de grappige solo Ballet 101.

Het enthousiasme, de passie en de spontane gedrevenheid van de Junior Company-dansers ervaar ik als toeschouwer rechtstreeks. Deze klassieke topdansers staan te trappelen om een zeer veelbelovende danscarrière aan te gaan. Ik kijk ernaar uit!

Ballet Bubbles van Junior Company is tot en met 28 mei te zien. Ga voor meer informatie naar: www.operaballet.nl.

Meer inspiratie