Home » Reportage
Zo voorkom je rugklachten bij ballet

Zo voorkom je rugklachten bij ballet

Ballet is een zware sport en het vraagt een grote hoeveelheid controle over je lichaam. Elk detail is belangrijk: van lenigheid tot kracht. Blessures liggen helaas wel op de loer en een veelvoorkomende blessure bij ballet is lage rugklachten. Vooral als je nu alleen danst, zonder dat iemand je corrigeert. 


Wat zijn oorzaken van rugklachten bij ballet?

Bij ballet is stabiliteit enorm belangrijk en die bereik je door een goede samenwerking tussen de buik- en rugspieren. Als de ene spiergroep sterker is dan de ander, dan verlies je die balans en is de kans van compensatiegedrag groot. Wanneer je daardoor een pijnlijke rug krijgt, is de impuls des te groter om nog verder te compenseren door de pijnlijke houding te vermijden. 

Nog een mogelijke oorzaak is te weinig kracht om een developpé boven de 90 graden uit te voeren. Mocht je nu al een paar weken thuis zijn en minder tijd besteden aan trainen dan normaal, dan heb je vast wat verlies in spierkracht. Als je dan je been omhoog wilt strekken boven de 90 graden, dan ga je snel je bekken schreeftrekken om tóch even hoog te komen als normaal. 

Hoe voorkom je rugklachten bij ballet?

Eigenlijk kan ballet zelfs je rugklachten verbeteren! Mits je de goede bewegingen maakt dus, want door te dansen maak je je rugspieren sterker. 
1. Belangrijk is om niet boven je niveau te dansen. Dat geldt als je de techniek nog niet goed beheerst, maar ook als je minder kracht hebt door minder gesport te hebben. Begin rustig en luister naar je lichaam!
2. Merk je toch pijn? Hou de bewegingen dan lager en vermijd springen. Dit zorgt namelijk voor veel druk op je rug. Natuurlijk kan je het springen weer oppakken na een periode rustig trainen. 
3. Doe rugoefeningen. We zetten er een paar op een rij!

Oefeningen om je rug sterker te maken

1. Je zit op de grond met een rechte rug. Het rechterbeen strek je voor je uit. Het linkerbeen zet je over je knie van je rechterbeen. Je rug draai je weg van je knie. Als je met je hoofd meekijkt, dan zul je de rek in je rug voelen. Je kunt je knie nog verder weg duwen met je hand om meer druk te zetten. Herhaal dit de andere kant op. Zoals de foto hieronder:

Zo voorkom je rugklachten bij ballet
2. Ga op je rug liggen. Zet je voeten op de grond en laat je knieën naar rechts vallen. Je bovenlichaam draai je juist naar links. Je hoofd kijkt naar kijkt ook mee naar links, waardoor er meer rek in je rug komt. Herhaal dit de andere kant op.
3. Ga op je buik liggen. Trek je bovenlichaam en je benen een stukje van de grond. Je armen laat je naast je lichaam, maar deze til je ook een stukje van de grond. Hou dit 10 seconden vol.