Home » Reportage
danser

Werken in de danswereld

De danswereld is klein, ook op internationaal niveau. Voor degenen die een carrière ambiëren op het gebied van de klassieke danskunsten zijn er opleidingen die je op weg kunnen helpen wat betreft het opbouwen van jouw skills en kennis wat betreft een specifieke functie. Ga je voor een professionele carrière in de dans en bekendheid op internet en tv en in de theaters? Ben je bereid om jarenlang keihard te trainen en op een relatief jonge leeftijd over te stappen naar een andere functie? Of kies je liever voor een baan met een langer perspectief binnen de wereld van de klassieke dans?

Opleidingen en mogelijkheden

Wil je danser worden? Dan is het tegenwoordig mogelijk om op elk gewenst niveau een opleiding te volgen in de moderne- of klassieke dans. Natuurlijk zijn er tevens mogelijkheden wat betreft opleidingen voor toekomstige dansers met een lichamelijke beperking. Hoewel het jaren geleden slechts mogelijk was om klassiek ballet te dansen met bepaalde fysieke kenmerken en een zeer slank lichaam, is een maatje meer tegenwoordig ook geen beperking meer wat betreft het volgen van een dansopleiding. 

De toekomst

Jarenlang trainen en leren, een diploma behalen en tegelijkertijd iedere beschikbare minuut besteden aan jouw fysieke kunnen en een hoge mate van discipline opbrengen. Is dat iets voor jou? Wellicht lijkt het je prettig om via een vooropleiding kennis te maken met de dans. Hierbij kun je uiteraard kiezen voor klassieke dans, maar ook voor moderne dans en voor verschillende stromingen binnen de danswereld. Van de dans-MAVO tot een vooropleiding die je in het weekend kunt volgen. 

Tijd voor audities?

Doorloop je op dit moment een opleiding, of ben je wellicht autodidact op het gebied van de dans? Wanneer je op een professionele manier bezig wilt gaan met het vinden van een project, programma of een uitvoering, dan is het aflopen van audities de eerste stap op weg naar een rol. Online kun je een maandelijks overzicht vinden van de audities die plaatsvinden in Nederland. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk weet over het gezelschap waarvoor de auditie gehouden wordt en bereid je goed voor. Uiteraard zul je niet de enige zijn die naar de auditie komt. Laat je dus niet uit het veld slaan door een afwijzing.

Een carrière in het theater?

Naast dansopleidingen zijn er uiteraard meer opleidingen voor functies binnen het theater. Denk aan de functie van regisseur, coach, kledingontwerper van theaterkleding, of aan de rol van een licht- of geluidstechnicus. Zo kun je komen te werken in het theater, of meereizen met gezelschappen. Ontdek meer over de danswereld op internet en tv!