Home » Reportage
Foto: Rob Kievits - Danshuis Haarlem

Vooropleiding van Danshuis Haarlem 2015-2016

Wij bieden een particuliere vooropleiding voor kinderen vanaf acht jaar en jongeren van twaalf tot achttien jaar. Het doel is om de leerlingen voor te bereiden op het doen van een auditie voor een binnenschoolse vooropleiding of een dansvakopleiding aan één van de landelijke dansacademies. Wij trekken leerlingen aan uit Haarlem en ruime omgeving, die naast hun eigen basis- of middelbare school, bij ons een intensief dansprogramma volgen.

Wat is jullie specialisme?

Wij bieden de studenten wekelijks drie dansstijlen aan: klassiek ballet, moderne dans en improvisatie/compositie. Kinderen die ambitie en talent hebben om een klassieke balletopleiding te gaan volgen, stromen al jong door naar bijvoorbeeld de Nationale Balletacademie, die speciaal een auditie bij Danshuis Haarlem houdt. Voor kinderen die een auditie willen doen voor een binnenschoolse vooropleiding aan bijvoorbeeld Codarts is het wenselijk om naast klassiek ook in moderne dans getraind te zijn. Tijdens de improvisatielessen wordt gewerkt aan de eigenheid van de leerlingen en ontwikkelen ze hun unieke danskunstenaarschap, hun durf om anders te zijn en hun creativiteit. Tijdens de compositielessen maken ze zelf dansen of werken ze met een choreograaf.

Wat maakt jullie opleiding bijzonder?

Het alleen aanbieden van technieklessen vinden wij niet voldoende om jongeren voor te bereiden op een beroep als danskunstenaar. Daarom besteden we ook veel aandacht aan diverse andere facetten van het dansvak, zoals discipline, kennis van je eigen lichaam, doorzettingsvermogen en het omgaan met onzekerheid. Regelmatig voeren we met iedere leerling een persoonlijk gesprek. Juist deze persoonlijke coaching vinden wij essentieel. Verder willen we de ouders goed informeren; over hun dansende kind en ook over de mogelijkheden binnen het dansvak.

Wat zijn de carrièrekansen van je leerlingen?

In de acht jaar dat onze opleiding bestaat, hebben al vele leerlingen hun weg naar diverse vervolgopleidingen gevonden in het binnen- en buitenland. Onze leerlingen ervaren de vooropleiding als waardevol, ook als ze uiteindelijk besluiten om niet professioneel verder te gaan met dans. Juist dat onderzoek voor zichzelf, het ‘alles eruit halen wat erin zit’ is voor jongeren een bijzondere ervaring, waar ze hun verdere leven nog veel vruchten van plukken.

Contactinformatie:
Vooropleiding Danshuis Haarlem
Gasthuisvest 47, 2011 EV Haarlem
Artistiek leidster: Haya Maëla, haya@danshuishaarlem.nl
T. 023-5350312
www.danshuishaarlem.nl