Home » Reportage
Hedendaagse Dans hedendaags Brabant dansers makers docenten

Vooropleiding Hedendaagse Dans 2018-2019

De Vooropleiding Hedendaagse Dans, afgekort VHD, is de bakermat van een nieuwe generatie in Brabant opgeleide dansers, docenten en makers. Een Afrikaans gezegde luidt: ‘It takes a whole village to raise a child.’ Dat geldt ook voor dansers: ‘It takes a whole village to raise a dancer.’ Met deze metafoor wordt duidelijk dat de opleiding van dansers meer behelst dan alleen een danstechnische insteek.

Creativiteit, incasseringsvermogen en presentatievaardigheden zijn minstens zo belangrijk. De VHD, is gevestigd in ’s-Hertogenbosch en biedt een opleidingstraject voor kinderen van de basisschool en een traject voor middelbare scholieren gekoppeld aan topsport talent school Rodenborch College in Rosmalen. De opleiding is kleinschalig en leerlingen worden toegelaten op basis van audities en een dansmedische keuring. Dit zijn leerlingen die de ambitie hebben om later verder te gaan bijvoorbeeld met een vervolgopleiding docent dans, musical of dans uitvoerend. De VHD sluit aan op MBO of HBO-dansvakopleidingen, afhankelijk van het middelbare school diploma van de leerling. De opleiding biedt per jaar een plek aan gemiddeld 80 leerlingen. Afgelopen jaar zijn alle afstudeerleerlingen aangenomen bij MBO(Rijn-IJssel) of HBO-opleidingen (Fontys musical).

Sandra Klijn: artistieke leiding VHD

Sandra Klijn heeft gedanst bij het Nationale Ballet, Scapino en Introdans. Daar heeft zij gewerkt met choreografen als Rudi van Dantzig, Ed Wubbe en Nils Christie. Na haar professionele danscarrière inspireert ze nu, als dansdocent, haar leerlingen met origineel en uniek bewegingsmateriaal. “Mijn ervaring en kennis deel ik graag met jonge dansers en hun ouders om een maatwerktraject uit te stippelen waarin per soonlijke dansambities worden gerealiseerd.” In het docenten team werken onder andere Dimitra Kolokouri, ex danseres bij het gezelschap van Isabel Beernaert. Robin Berkelmans, performer en Annemarijn Smulders, ex musical performer.

Ton Rombouts: voormalig burgemeester van ’s Hertogenbosch, ambassadeur

“Ik ben geraakt door de passie van Geraldine en de fijne en hardwerkende mensen om haar heen. Het gaat hen om meer dan een dansopleiding alleen. Het gaat hen ook om Bildung, om de vorming tot zelfstandige, vrije en goede persoonlijkheden. Daarom wil ik graag een ambassadeur van deze opleiding zijn.”

Geraldine van de Griend: directeur

Geraldine van de Griend vindt het belangrijk dat danstalenten in de regio ‘s-Hertogenbosch professionele danslessen kunnen krijgen bij voorkeur naast de danslessen die ze volgen bij hun eigen amateur dansschool. “Vaak is de stap richting de balletacademie in een andere stad voor een jong danstalent net te groot. De Vooropleiding Hedendaagse Dans kan een mooie opstap en kans zijn voor danstalenten om hun droom na te streven.”

Partners:

  • Theater aan de parade ‘s Hertogenbosch
  • Dansgezelschap Panama Pictures
  • Boys Action Dance Method
  • Sport Medisch Dentrum ‘s Hertogenbosch

Jaarlijkse open dag: 27 januari 2019

Theater aan de parade te ’s Hertogenbosch

Meer informatie op www.hedendaagsedans.nl

Contactinformatie
Geraldine van de Griend
Henri Bayensstraat 3
5246 AL ‘s-Hertogenbosch
www.hedendaagsedans.nl
info@hedendaagsedans.nl
06-10776684