Home » Reportage
Danshuis Haarlem 2016-2017 © Amat Bolsius

Vooropleiding Danshuis Haarlem 2016-2017

Wat is de essentie van jullie opleiding?

Wij bieden een particuliere Vooropleiding voor kinderen vanaf 8 jaar en jongeren van 12-18 jaar in het centrum van Haarlem. Het doel is om de leerlingen voor te bereiden op het doen van audities voor een binnenschoolse vooropleiding of een dansvakopleiding aan één van de landelijke dansacademies. Onze leerlingen komen uit Haarlem en omstreken en volgen een intensief dansprogramma naast hun eigen basis-of middelbare school.

Wat is jullie specialisme?

De leerlingen hebben wekelijks lessen in drie dansstijlen: klassiek ballet, moderne dans en improvisatie/compositie. Kinderen met ambitie en talent voor een klassieke balletopleiding stromen al jong door naar bijvoorbeeld de Nationale Balletacademie. Deze balletacademie heeft het afgelopen jaar een speciale auditie gehouden in de studio's van Danshuis Haarlem. Voor kinderen die auditie willen doen voor een binnen-schoolse vooropleiding, bijvoorbeeld bij Codarts, is het wenselijk om naast klassiek ook in moderne dans getraind te worden. Tijdens de improvisatielessen wordt gewerkt aan de eigenheid van de leerlingen, het ontwikkelen van hun unieke danskunstenaarschap, hun durf om anders te zijn en hun creativiteit. Tijdens de compositielessen maken ze zelf dansen of werken ze met een choreograaf. Veel aandacht wordt besteed aan het regelmatig geven van voorstellingen.

Wat maakt jullie opleiding bijzonder?

Er is meer nodig dan technieklessen om jongeren voor te bereiden op een beroep als danskunstenaar. Daarom besteden we ook aandacht aan diverse andere facetten van het dansvak, zoals discipline, kennis van je eigen lichaam, doorzettingsvermogen en het omgaan met onzekerheid. Tijdens de speciale lessen ‘Persoonlijke ontwikkeling’ komen de volgende onderwerpen aan bod: Zelfvertrouwen, Hoe presenteer ik mezelf op het podium? Wat zijn mijn specifieke talenten en hoe ontwikkel ik die optimaal? Regelmatig voeren we met iedere leerling een persoonlijk gesprek. Verder informeren wij de ouders over hun dansende kind en over de mogelijkheden binnen het dansvak.

Op welke quote over de opleiding ben je trots?

“Bij de Vooropleiding van Danshuis Haarlem zie ik jonge, bevlogen dansers die gemotiveerd zijn. Haya en haar team werken persoonlijk met elke danser om hun te stimuleren in hun ontwikkeling als persoon en danser.” Quote van Jane Lord

Contactinformatie:

Danshuis Haarlem
Haya Maëla, artistiek leider
Klein Heiligland 84
2011 EJ Haarlem
t: 023-8445375
e: haya@danshuishaarlem.nl
w: www.danshuishaarlem.nl/talentontwikkeling