Home » Reportage
Balletschoen

Vind de goede balletschoen

Het vinden van een goede balletschoen kan soms een flinke opgave zijn. Met zoveel merken en schoenmodellen op de markt weet je niet meer wat je moet kiezen. Het voelt misschien wel alsof je Assepoester bent, opzoek naar het passende glazen muiltje.

Maar geen nood: er is voor iedereen een geschikte balletschoen. Leer in dit artikel meer over de verschillen in balletschoenen. Zo kan jij de volgende keer gericht op zoek naar de passende balletschoen. 

Balletschoenen met splitzool of doorlopende zool?

Het woord ‘splitzool’ zegt het al: balletschoenen met een gespleten zool. Hierdoor is je balletschoen verstevigd onder de bal en hiel van je voet. De rest van de onderkant van de balletschoen is gemaakt van canvas of leer, wat veel bewegingsvrijheid biedt.

De tegenhanger van een splitzool is de doorlopende zool, met grote verschillen als gevolg. Wanneer je voeten niet erg flexibel zijn is een splitzool beter geschikt. Wanneer je de voeten strekt, buigt je voet precies in het midden. Doordat er bij een splitzool op dit punt geen zool zit, kost het minder moeite om de voeten te strekken. Daarnaast zijn er splitzool schoenen met elastiek verkrijgbaar. Dit stukje elastiek loopt over het buigende deel van je voet. En trekt de voet mee in de gewenste richting bij het strekken. De splitzool helpt tevens bij je relevé. Door het kleine zooltje op de bal van je voet, weet je beter waar je moet staan in relevé-positie. 

Wanneer je zeer soepele voeten hebt en deze wil trainen, komen doorlopende zolen beter van pas. Doordat het buigen van de zool meer krachtkost, werken de voeten extra hard. Desondanks worden de doorlopende zolen vaak als comfortabeler ervaren. Een ander voordeel van de doorlopende zool is dat deze schoenen minder snel verslijten. 

Leren of canvas balletschoenen?

Een andere keuze is die tussen leren en canvas balletschoenen. Op jonge leeftijd  beginnen ballerina’s vaak met leren schoenen. Maar later stappen velen over op de canvas balletschoen. Wat is nu het verschil tussen de twee?

Een leren balletschoen gaat veel langer mee zijn canvas zusje. Dit komt doordat het materiaal steviger is. Het leer kan de vele schuifbewegingen in ballet veel beter aan dan canvas. Hierdoor ontstaan minder gaten in de schoenen. Wat vaak als nadeel van leer wordt gezien, is de inflexibiliteit van het materiaal. Leer sluit slechter aan de voet en buigt moeilijker.

Een groot voordeel van canvas schoenen is dat deze gewassen kunnen worden. De stof sluit strak aan op de huid. Zo voelt de schoen als een onderdeel van je voet. De stof is snel soepel. Het strekken van de voet  is daarmee makkelijker.

Pas verschillende balletschoenen en vergelijk

Uiteindelijk ligt de keuze voor een balletschoen bij jezelf. Het is soms moeilijk om de perfecte balletschoen te vinden. Daarom is het verstandig om balletschoenen in een balletwinkel te kopen in plaats van een sportwinkel. De keuze is hier ruimer en de verkopers geven passend advies. Pas veel verschillende schoenen en probeer verschillende oefeningen uit de balletles.

Als je al eerder balletschoenen hebt gekocht, kan je de voordelen en nadelen onder elkaar zetten. Vond je de splitzool juist wel of niet fijn? En schrijf op wat je miste aan de balletschoen. Verkopers krijgen zo een beter beeld van wat jij zoekt in een balletschoen. Want uiteindelijk is er voor iedereen wel een perfect passende balletschoen op de markt. 

Meer inspiratie