Home » Reportage
World Ballet Day

Vijf 'wereldse' feiten over ballet

Dat niet iedereen 1 oktober in de agenda heeft omcirkeld, is geen schande. Ook in ‘het veld’ weten velen van niets. ‘World Ballet Day’ is de gelegenheidstitel voor een intercontinentale promotieactie. Ter gelegenheid van de Wereld Ballet Dag heeft de redactie van Dansmagazine.nl vijf feiten over vijf renommeerde balletgezelschappen en choreografen op een rij gezet.

1. Bolshoi Ballet

In 1848, toen de directeur van het Russisch Keizerlijk Theater zijn maîtresse, de ballerina Yelena Andreyanova van het Mariinsky in St. Petersburg, naar het Bolshoi theater in Moskou stuurde, was het publiek in Moskou zo ontzet dat ze geen bloemen maar een dode kat op het podium gooide. Van schrik viel Andreyanova flauw, wat het publiek zo ontroerde dat ze haar een staande ovatie gaven. Eenmaal geaccepteerd, bleef ze 15 jaar lang bij het Bolshoi Ballet.

2. Royal Ballet 

Freddie Mercury (Queen) danste ooit voor de Royal Ballet in Engeland. Hij trad al dansend op in speciaal gechoreografeerde versies van Bohemian Rhapsody en Crazy Little Thing Called Love bij een weldadigheidsgala in 1979. Mercury schoor zelfs zijn snor af om in de huid van Vaslav Nijinsky te kruipen. Een paar jaar later, bij blijk van culturele uitwisseling, danste de Royal Ballet voor Freddie Mercury in de video voor Queen’s I Want to Break Free

3. George Balanchine

​George Balanchine choreografeerde ooit een ballet voor olifanten (in tutu’s). Zijn Circus Polka voor 50 olifanten en 50 mooie dames werd in 1942 op verzoek gemaakt voor de Ringling broers en het Barnum en Bailey circus. Stravinsky schreef de muziek. Het liep voor 425 voorstellingen in Madison Square Garden. De olifant met de hoofdrol heette Modoc; de eerste soliste heette was Vera Zorina, toentertijd Balanchine’s vrouw.

4. Nederlands Dans Theater en Hans van Manen

Toen het Nederlands Dans Theater het ‘naakte ballet’ van Glen Tetley’s en Hans van Manen presenteerde bij Sadler’s Wells Theatre in 1970 in London, strooide iemand jeukpoeder en schilfers matglas op het podium. Dit zorgde voor nare opschudding in de choreografie en liet de Nederlanders grimmig achter wat betreft de de Engelse opvatting van kunst.

5.  Jiří Kylián

Als choreograaf staat Jiří Kylián bekend om zijn ingenieuze partnering werk, maar als danspartner was, hij naar eigen zeggen, een ramp.

Hoe helder ook, de naam 'World Ballet Day' zou tot verwarring kunnen leiden. De officiële ‘dag van de dans’ is International Dance Day (29 april), en de Verenigde Staten hebben een eigen Ballet Day (7 februari). Op de Wereld Ballet Dag kunnen balletliefhebbers-pur-sang een kijkje nemen achter de schermen van vijf gerenommeerde balletgezelschappen.