Home » Reportage

Ultimate Dance Battle 2012

The Ultimate Dance Battle logoHet is alweer bijna zover, over een paar weken begint The Ultimate Dance Battle dan eindelijk op zondag 4 maart. Alle vijf choreografen zijn nu ook bekend, dus hoogtijd om even terug te kijken op het vorige seizoen en vooruit te blikken op de Dance Battle van 2012.

Het bevalt de Amerikaanse Dan Karaty hier wel in ons koude kikkerlandje. Elk jaar weer zit hij in de jury van SYTYCD en andere talentenshows en velt hij, zonder zijn charme te verliezen, een streng oordeel. Vorig jaar bracht hij Nederland zijn nieuwste creatie, The Ultimate Dance Battle: een dansprogramma waarbij vijf bekende choreografen een team samenstellen om, na een intense Dance Camp, spectaculaire optredens weg te geven in de liveshows. Het werd een groot succes en dit jaar zijn er weer vijf nieuwe choreografen aan de beurt om de strijd aan te gaan. Want ‘it’s not a show, it’s a battle’.

Vincent VianenVincent Vianen
Vincent Vianen is vooral bekend om de vele hip hop choreografieën die hij maakte voor dansparen bij het dansporgramma So You Think You Can Dance. Maar hij heeft nog veel meer gedaan. Zo heeft hij onder andere gechoreografeerd en gedanst voor Usher, Kelis, Jermaine Jackson en voor programma’s als Idols en Move Like Michael Jackson. Vianen is ook acteur, zo was hij onder andere te zien in Disney’s Fillmore, Ned’s Survival Guide, Skin en Co-Assistant. Vorig jaar was het nog de eveneens jonge choreograaf Shaker die hip hop moest vertegenwoordingen. Shaker vloog er bij de eerste liveshow al uit. Gaat Vincent het verder schoppen dan zijn collega Shaker?

Michel FrogetMichel Froget
De danser die de ‘flamboyante’ Laurent Flament gaat vervangen als jazz-choreograaf is Michel Froget. Deze professionele danser, choreograaf en docent heeft al een lang lijstje van producties waaraan hij heeft meegewerkt. Hij is bijvoorbeeld de drijvende kracht achter de Dance Academy Tour, organiseert Dirty Ballet en is actief lid van dansgezelschap The Groovies. Froget staat bekend als een van de beste in zijn vak en om zijn aparte uiterlijk. Laurent Flament haalde vorig jaar net niet de finale, hoeveel de twee van elkaar verschillen zullen we begin maart achter komen.

Min Hee BervoetsMin Hee Bervoets
De moderne dans choreograaf van dit jaar is Min Hee Bervoets. Bevoets komt van het koninklijk conservatorium en haar talent als choreograaf kwam al snel naar boven toen ze haar eerste wedstrijd ‘The Power of Imagination’ won. Van 2005 tot en met 2008 nam Min Hee deel aan het jaarlijkse ‘Fontys' dansfestival in Nederland en won in 2009 de publieksprijs in Belgrado voor haar stuk ‘Ssshhhttt...'.

Vanaf 2010 begon Min Hee haar eigen danscompany CoCu waardoor ze verder kon werken aan haar passie voor het maken van stukken. In datzelfde jaar won ze nog een prijs, dit keer werd ze benoemd tot "Ambassador of Contemporary Dance" in België. De prijzenwinnares krijgt de moeilijke taak om Isabele Bernaert op te volgen,  winnares van The Ultimate Dance Battle 2011.

Jaakko ToivonenJaakko Toivonen
Welke stijl Jaakko Toivonen voor zijn rekening neemt, is nog niet duidelijk, want Jaakko is een choreograaf van vele stijlen. Maar kijkende naar zijn Facebook profielfoto lijkt het alsof hij het duo Koen&Roem gaat vervangen als choreograaf van stijldansen. Toivonen kwam in 1995 vanuit Finland naar Nederland en specialiseerde zich als choreograaf op meerdere dansacademies. De stijl van Toivonen wordt beschreven als rijk en organisch met een vleugje folklore en humor. Gaat Jaakko het net zo goed doen in de Dance Camp als ‘the king and queen of ballroom’ Koen en Roemjana?

Tom StuartThom Stuart
Thom Stuart vervangt dit jaar de runner-up van vorig seizoen Rinus Sprong als ballet choreograaf. Geen rare keuze. De twee choreografen kennen elkaar goed en hebben samen De Dutch Don’t Dance Division opgericht in 1996. In 2008 ontvingen ze de Culturalisprijs van de stad Den Haag. De werkmethode van de twee wordt onorthodox genoemd en staat vaak lijnrecht tegenover hedendaagse stromingen. Zo werken de twee met amateur en professionele dansers binnen hetzelfde project. Stuart heeft al verschillende prijzen op zak en al 40 kleine tot grote producties op zijn naam. Maar gaat Stuart het net zo goed gaan doen in de Battle als Rinus.

Wie dit jaar The Ultimate Dance Battle gaat winnen is natuurlijk vooral gokwerk en onmogelijk om te voorspellen. Maar we kunnen al wel zien hoe populair de choreografen zijn bij het grote publiek, door naar hun Facebook pagina’s te kijken. Als het aantal Facebook-likes zou bepalen wie er wint, dan gaat de jazz choreograaf Michel Froget er met de winst vandoor, gevolgd door Min Hee Bervoets, Vincent Vianen, Thom Stuart en op de laatste plek Jaakko Toivonen. Maar het echte gokwerk kan pas beginnen op 4 maart als de eerste aflevering van The Ultimate Dance Battle 2012 in première gaat.