Home » Reportage

Top 9 superfoods voor dansers

 Kari Sullivan via Flickr.We willen allemaal een goede gezondheid en veel energie. Als danser is dit natuurlijk al helemaal van belang. Naast gezond eten, trainen en het binnenkrijgen van vitaminen en mineralen, is het nemen van superfoods de nieuwste trend onder dansers. Deze (vaak rauwe en biologische) voedingsupplementen krijgen over de hele wereld steeds meer fans en worden ook steeds vaker gebruikt door dansers. Veel van deze superfoods zijn in poedervorm te koop waardoor je het gemakkelijk kunt mengen in of met een smoothie, sapje of yoghurt en het minder dwangmatig in het hokje ‘pillen slikken’ geplaatst kan worden. Maar welke superfood doet wat? Wij hebben een selectie gemaakt van de 9 meest populaire en beste soorten voor dansers.

 • Spirulina. Dit is een superfood in poeder- of pilvorm, dat gemaakt is van zoetwater algen uit de Californische woestijn in Amerika. Rijk aan vitamines, mineralen en eiwitten en het bevat essentiële aminozuren, die onder andere het immuunsysteem ondersteunen en versterken. Deze zeer hoge eiwitwaarde kan spierpijn en blessures helpen voorkomen, wat natuurlijk essentieel is voor dansers. Meng één schepje spirulina twee à drie keer per dag door je drinken en je kunt er helemaal tegenaan.
   
 • Açai. Deze bessoort is tegenwoordig in veel sapjes te vinden in de supermarkt. De bes is namelijk net als spirulina rijk aan aminozuren die spieropbouw- en herstel ondersteunen, het immuunsysteem versterken en uithoudingsvermogen en spierkracht helpen verbeteren. De açia bes geeft energie, kan los gegeten worden en ondersteunt de gezondheid van de huid. De aminozuren werken ook ontgiftend en langdurig gebruik kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen. 
   
 • MSM. Dit is een zeer populaire superfood onder dansers. MSM is te krijgen in de vorm van zwavelpoeder dat afkomstig is uit vers en rauw voedsel. Het middel heeft versterkende en reinigende eigenschappen. Het versterkt het immuunsysteem en biedt bescherming aan de gewrichten wat een regenererend effect zou hebben op ziektes zoals artritis, artrose, osteortritis, osteoporose, Parkinson en Alzheimer.
 • Bijenpollen. Waar bijen toch niet allemaal goed voor zijn! Bijenpollen worden verzameld door bijen en is in poedervorm verkrijgbaar. Dit is een zeer krachtige superfood en is daardoor in populariteit aan het toenemen. Het gaat verkoudheid, allergieën en virusinfecties tegen en werkt versterkend voor de gewrichten waardoor het ook goed is bij chronische aandoeningen zoals artrose en artritis. Daarnaast helpen de pollen het spijsverteringsproblemen en nieraandoeningen verminderen.
   
 • Maca poeder. Maca poeder is afkomstig van een knolgewas en staat bekend om het versterken van de spierkracht, uithoudingsvermogen, spierherstel, vruchtbaarheid en libido. Het verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed en vermindert hoogteziekteklachten, wat voor beoefenaars van extreme sporten erg van pas kan komen. Maca poeder werkt ontspannend en verminder angst, stress en mentale instabiliteit.
   
 • Goji bes. Goji bes is een klein oranje besje dat smaakt naar een combinatie van cranberry’s en kersen. Het heeft een hoog vitaminegehalte, is rijk aan mineralen en stimuleert de bloedsomloop. De bes beschermt de werking van de lever en nieren en zou een bloeddruk- en cholesterolverlagende werking hebben. Het helpt vermoeidheid voorkomen (waar dansers natuurlijk vaak mee te maken hebben) en heeft een positieve invloed op het humeur. Wat wil je nog meer!
   
 • Royal Jelly. Dit superfood heeft zijn weg inmiddels al gevonden naar huishoudens over de hele wereld, maar dan als toevoeging in haarproducten of douchegels. Er is minder bekend over de eigenschappen van Royal Jelly als voedingssupplement. Royal Jelly, ook wel Koninginnegelei genoemd, heeft verschillende werkingen en is in capsules in te nemen. Naast het feit dat het bloeddrukverlagend werkt, vermindert het vooral vermoeidheid en geeft het extra energie. Daarnaast stimuleert Royal Jelly de vitaliteit en vermindert het haaruitval. Dus als je naast meer energie ook een gezonde huid en sterke haren wilt, dan is Royal Jelly een aanrader.
 • Maqui bes. De Maqui bes is de body builder onder de bessen, door de vele krachtige eigenschappen. Desondanks is het besje nog niet erg bekend. Niet alleen bevat de Maqui bes de grootste hoeveelheid anti-oxidanten, maar tevens ook nog eens de meeste soorten anti-oxidanten onder alle fruitsoorten. Voor dansers is dit superfood dan ook heel interessant, doordat het onder andere het energieniveau, kracht en uithoudingsvermogen bevorderd, het immuunsysteem versterkt, veroudering tegengaat, de gezondheid van het hart ondersteunt en het algemene kwalen kan genezen als keelpijn, diarree en koorts. Momenteel wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de kankerremmende werking van de bes.
   
 • Bietensap. Misschien een vreemde eend in de bijt, maar bietensap is een must have voor dansers die hun prestaties, kracht en uithoudingsvermogen willen verbeteren. Momenteel zijn professionele sporters over de hele wereld massaal op dit groentedrankje overgestapt, doordat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het de sportprestaties opmerkelijk en kort na inname direct verbetert. Het verhoogt de weerstand, geeft energie en door het hoge nitraatgehalte verlaagt het een te hoge bloeddruk en vergroot het de bloedtoevoer naar de hersenen. Dansers zijn ook sporters, dus drink voor de danslessen, repetities en voorstellingen een flesje bietensap!

Beeld: Kari Sullivan via Flickr.