Home » Reportage

Thom Stuart over The Ultimate Dance Battle

Team Thom Stuart foto Hans OostrumThom Stuart zit momenteel in een dansachtbaan. Hij werd onlangs tweede bij dansprogramma The Ultimate Dance Battle en moest meteen doorwerken om samen met 58 dansers een nieuw stuk neer te zetten tijdens Festival Classique op 15 juni 2012 in Den Haag. De balletchoreograaf werkt voor de nieuwe productie met dansers van alle leeftijden en niveaus en zet hiermee de lijn van zijn gezelschap de Dutch Don’t Dance Division door: hokjes van de danswereld doorbreken door met dansers van alle niveaus te werken. Dans Magazine sprak met de drukke choreograaf over het nieuwe project en zijn Ultimate Dance Battle avontuur.

Het was voor Thom wel even afkicken, maar echt tijd om het te verwerken had hij niet. “We wisten niet of het twee of vier liveshows gingen worden, dus na de finale moest ik meteen door”, vertelt Thom. Hij stond na vier intense dance camps en drie liveshows tegenover hiphop choreograaf Vincent Vianen in de finale, net zoals zijn partner Rinus Sprong vorig jaar in de finale stond tegenover de modern choreograaf Isabelle Beernaert. “Ik had eerlijk gezegd verwacht dat het een finale zou worden tussen Min Hee en Vincent. De Vlaamse kijkers zijn altijd actieve stemmers, maar dit jaar werd het toch een Nederlandse finale.”

Team Thom StuartHet Ultimate Dance Battle avontuur
“Heel gek”en “intens” zijn woorden die langskomen als Thom zijn Ultimate Dance Battle avontuur moet beschrijven. “Ik zal pas echt de moeheid voelen na afloop van Festival Classique. Maar Rinus zegt dat hij nu nog steeds moe is van vorig jaar”. De choreograaf vond vooral de laatste week het zwaarst waarin hij in vier dagen drie choreografieën moest maken. “Je moet dan echt gaan kijken wat haalbaar is en niet teveel risico nemen. Als je er een moeilijke lift in stopt, dan moet je eerst goed bedenken of die lift perfect uitgevoerd kan worden in drie dagen tijd”. The Ultimate Dance Battle was erg zwaar, maar Thom had het niet anders gewild, want “die uitdaging hoort erbij”.

Wat hij wel aan het programma zou willen veranderen, heeft te maken met de uitslag. Vorig jaar won de immens populaire Isabelle Beernaert van Rinus Sprong en dit seizoen kreeg de jonge hiphopper Vincent uiteindelijk de meeste stemmen. Dit zou hij vooral te danken hebben aan zijn choreografieën voor het nog bekendere dansprogramma So You Think You Can Dance. “Ik vind natuurlijk ook dat de uiteindelijke winnaar gekozen moet worden door een vakkundige jury en het publiek thuis tezamen”. Als dat de regels waren had Thom misschien wel kunnen winnen, want zijn tegenspelers (ook van vorig jaar) verkozen hem als winnaar van The Ultimate Dance Battle 2012.

“Mijn doel is zeker behaald en ik kan op heel veel dingen trots terug kijken”, antwoordt Thom als ik vraag op welk stuk hij het meest trots is. “Maar als ik moet kiezen, dan ben ik het meest trots op mijn balletchoreografie van de halve finale op de muziek van Mozart.” Zijn team bestond uit de jonge getalenteerde Fabienne, de ervaren ballerina Soetkin, breakdancer Denden, de technische Youri en de allrounder Spikey-lee. “Er heerste echt een goede sfeer in de groep en ik ben erg trots op mijn dansers. Hoe de jonge Fabienne zich staande hield naast de ervaren Soetkin, hoe Spikey in elk stuk paste en hoe Denden in het oog van het publiek sprong. Maar ik was natuurlijk ook heel erg blij met Youri”

Planets - foto Ben Voorhaar58 dansers op The Planets
Thom is nu hard aan het werk met 58 dansers van 11 tot 62 jaar (afkomstig van het Koninklijk Conservatorium, Den Haag) om een dansvoorstelling te maken op de prachtige muziek The Planets van componist Gustav Holst. “Ik ben verliefd op de muziek en stuitte opeens op een hele originele versie. Dus daar moest ik wel wat mee doen”. De voorstelling is opgedeeld in zeven delen, die allemaal een andere planeet symboliseren. “De mannen komen natuurlijk van Mars en de vrouwen van Venus, maar ook de ouderen en de jongere dansers krijgen hun eigen planeet.” Het doel van de productie is om de dansers eens een breder publiek te geven dan alleen familie en vrienden en Den Haag ook iets moois te laten zien.

Op Festival Classique is 16 juni speciaal gereserveerd voor de dans, de dag heeft sport als thema. Thom zijn partner Rinus Sprong gaat samen met de dansers van Thom zijn Ultimate Dance Battle team een choreografie maken speciaal voor deze dag. “Hij zal ook enkele stukken van The Ultimate Dance Battle recyclen, want dat kennen de dansers al.” Voor zijn eigen stuk wil Thom vooral laten zien hoe talentvol alle dansers zijn. “Het is prachtig om te zien hoe een klein meisje kan uitgroeien tot een prachtige danseres op spitzen. Dat maakt het speciaal om te werken met kinderen”. Als Thom nog één ding graag zou willen bereiken, dan is “het hebben van mijn eigen company. Maar dat zal met de huidige politieke status niet zo snel gebeuren”.