Home » Reportage
Hoopdancer Lisa Odjig

The Movement by ELLE – Danseres Lisa Odjig

Dansers bewegen vanuit het hart. Maar lopen tegelijkertijd met hun ziel onder de arm. Voor niet-dansend publiek zijn de drijfveren voor zo’n twijfelachtig leven (soms) moeilijk voor te stellen. Om aan te tonen wat dansers de harde danswereld helpt te doorstaan, ontwikkelde het modetijdschrift ELLE ‘The Movement’. Een serie portretten van beroemde en bijzondere dansers. In de eerste video maak je kennis met danseres Lisa Odjig.

Hoopdancer Lisa Odjig

Hoopdance is voor Odjig een manier om haar voorouders te eren. De dans is al eeuwen lang traditie en komt oorspronkelijk van de Indianen stammen. Hoopdance wordt veelal in Noord-Amerika getoond. ‘Het is mijn verantwoordelijkheid om deze traditie in leven te houden,’ vertelt Odjig. Volgens de hoopdancer moet je altijd blijven herinneren waar je vandaan komt, want dat is wie je bent. 

Lisa Odjig werd tweemaal wereldkampioen hoopdance. Odjig won als enige vrouw in de geschiedenis de gemixte volwassencategorie, waar mannen en vrouwen aan deelnemen, op het wereldkampioenschap.  Daarnaast mocht Odjig haar hoopdance tonen aan koningin Elizabeth II en aan de minister-president van Canada. Odjig eindigde in de top tien van Canada’s Got Talent 2012 en ze trad op tijdens de Olympische Winterspelen in Vancouver.