Home » Reportage

Summer Dance Forever met Les Twins

Les Twins (Laurent) tijdens Summer Dance Forever.Amsterdam is zeven dagen lang overgenomen door hiphopdansers en dat kan maar één ding betekenen: Summer Dance Forever. Van 22 tot 29 augustus 2013 waren op diverse locaties in de hoofdstad battles, feesten, workshops en optredens ter viering van de urban-dansstijlen. Zondag 25 augustus was de avond van de Hiphop Forever Battle. 180 getalenteerde hiphop dansers namen het tegen elkaar op voor een driekoppige internationale jury. Om het niveau van de avond aan te geven: het wereldbekende dansduo Les Twins was ook van de partij.

Les Twins

Een van de Les Twins is toevallig ook het eerste wat ik zie als ik bij Paradiso, de locatie van vele dansfestivals, aankom. Voor iedereen die niet bekend is met deze dansfenomenen: de Les Twins zijn twee Franse jongens die in een paar jaar tijd een ongelofelijke status in de hiphop wereld hebben verworven. Ze reizen de hele wereld rond om hun danskunsten te tonen met bijvoorbeeld Beyonce tijdens haar meest recente toer. Maar ze deden ook mee met de Cirque de Soleil Michael Jackson Immortal Show. Dat deze jongens een bezoek doen aan Summer Dance Forever zegt veel over het evenement zelf.

500 euro prijzengeld

Les Twins (Larry) tijdens Summer Dance Forever.Maar de dansende broers zijn natuurlijk niet het belangrijkste onderdeel van deze lange dansavond. Zoals bij vele grote battles in Nederland is de host de altijd energieke John Agesilas. Zonder deze man zou Summer Dance Forever niet bestaan. Hij praat de avond weer charismatisch aan elkaar en geeft veel respect aan de dansers, die in alle soorten en maten langskomen. Vooral de jeugd is dit jaar goed vertegenwoordigd met een paar hele stoere en muzikale dansers. De jury bestaat ditmaal uit Dedson (Frankrijk), Junior Boogie (Canada) en U-Kay (Duitsland). Het originele element van de Forever Battle is dat de drie winnaars het uiteindelijk opnemen tegen de juryleden en voor beide kanten is dit geen gemakkelijke wedstrijd.

Dat de winnaar van de avond een cheque van 500 euro mee naar huis mag nemen, gaat niet ten koste van de sfeer. Iedereen gaat heel gemoedelijk met elkaar om. De dansvloer van de nachtclub Paradiso is een waar paradijs voor dansers. Voordat de wedstrijd ook maar is begonnen, baden vele deelnemers zich al in het zweet in een van de vele danscirkels. Maar als ik één ding heb geleerd van deze evenementen: de deelnemers die zich heel hard proberen te bewijzen voordat de wedstrijd ook maar is begonnen, liggen er het eerste uit. Toch is het heel speciaal om zoveel goede dansers in hetzelfde gebouw te zien. Je weet soms even niet naar wie je nu moetkijken.

Wie is de beste?

Foto door Bas Uterwijk.Als de wedstrijd eindelijk begint, volgen de freestyles zich in een zeer rap tempo op. Van de 180 deelnemers gaan er uiteindelijk maar 12 door naar de battles. Dus de dansers halen alles uit de kast. De een voert een zeer muzikale freestyle op door de muziek perfect aan te voelen, de ander probeert de jury te overtuigen met explosieve trucks. Nederlandse dansbekendheden als Kenzo Alvares en Kevin Boelen doen ook mee en laten zich van hun beste kant zien. Kevin ‘Paradox’ Boelen mag zelfs door naar de volgende ronde.

Tot mijn verbazing wordt maar één van de Les Twins (Laurent) doorgelaten. Het nu al legendarische dansduo geeft een freestyle met voornamelijk zijn ‘signature moves’, maar ik kan niet zeggen dat ze kwamen om te winnen. De beste battles zijn dan ook afkomstig van minder bekende dansers die het publiek op hun hand krijgen. Vooral de battle met Lil Blade, de enige kinddanser die het tot de laatste twaalf schopt, is een spektakel. Tijdens zijn battle laat de jonge danser zien met hoeveel kracht hij de beat al kan ‘hitten’. En ik ben ook zeer te spreken over de diversiteit in zijn moves. Iets wat de andere jonge dansers nog missen.

It’s not a show, it’s a…

Danser Paradox, foto door Bas UterwijkNa een swingende special performance van De Kulture Kids (met eveneens Lil Blade), is het tijd dat de drie beste deelnemers het gaan opnemen tegen de jury, en die nemen de battles eigenlijk onverwacht serieus. Zoals Dan Karaty het zou zeggen: “It’s not a showcase, it’s a battle”. De Hiphop Forever Battle wordt uiteindelijk gewonnen door het Franse jurylid Dedson. Verzadigd door de vele freestyles verlaat ik Paradiso terwijl het feest daar nog doorgaat tot in de vroege uurtjes. Host John Agesilas verwoordde deze avond misschien wel het beste: “Ik heb al heel lang niet meer dans van dit niveau gezien!”

Door: Thomas Hissink Muller