Home » Reportage
dansfilms, point taken, interdisciplinair

Point Taken – De vijf interdisciplinaire dansfilms van 2013

De derde editie van Point Taken in 2013 brengt vijf totaal uiteenlopende dansfilms: van waanbeelden in Egon tot protesten en rebellie in Harvest. Ook Off Ground, One Man Without A Cause en What’s Unfolding dekken een breed spectrum aan onderwerpen, van persoonlijke relaties en absurditeit tot een dans van objecten, landschap en associaties.

Point Taken is momenteel niet actief meer. Oorspronkelijk was het doel van Point Taken om de Nederlandse dansfilm een impuls te geven. Het project bood zowel dansers als filmmakers nieuwe inzichten en zette hen nationaal en internationaal sterker op de kaart.

De interdisciplinaire dansfilms van 2013

Egon [2013]

Egon gaat over de laatste levensdagen van de Oostenrijkse schilder Egon Schiele (1890-1918). Door de griepverschijnselen lijken ze zich niet langer af te spelen in een vaste tijd en ruimte. Zijn gestileerde  portretten komen tot leven en duwen hem verder in de richting van de dood. Choreograaf Stuart zette die portretten om in een transparante bewegingstaal die de muziek van Alexander von Zemlinsky afwisselend volgt en negeert. De rauw-expressieve en confronterende beelden refereren aan de kracht die Schieles tekeningen en schilderijen kenmerkt.

Makers: Thom Stuart en Michiel van Jaarsveld

Tijdsduur: 8 minuten en 25 seconden

Making of: https://vimeo.com/89781139

Harvest [2013]

Een uitzonderlijk verschijnsel in een olijfboomgaard: een van de bomen schudt plotseling wild zijn takken en veroorzaakt een opstand. Terwijl het spontante protest groeit, dendert de Mobiele Eenheid door het landschap in een poging de rebellie te onderdrukken. Een film geïnspireerd op de oude werkwijze van de olijfoogst, waarbij bewerking van het land en agressie samenvallen.

Makers: Aitana Cordero Vico, Chaja Hertog en Nir Nadler

Tijdsduur: 10 minuten en 4 seconden

Making of: https://vimeo.com/89784518

Off Ground [2013]

Twee mensen in een ruimte: een vrouw en een jongen. Twee lagen in bewustzijn en tijd worden met elkaar verweven. In de eerste zijn moeder en zoon met elkaar verbonden in een liefdevol spel. In de tweede takelt haar lichaam langzaam af en wordt zij naar de zijkant weggetrokken, waardoor hun handen losschieten. Een film op de grens tussen leven en dood, lichaam en ziel, werkelijkheid en verbeelding.

Makers: Jakop Ahlbom en Boudewijn Koole

Tijdsduur: 12 minuten en 24 seconden

Making of: https://vimeo.com/89791280

One Man Without A Cause [2013]

Een man lijkt een vreemdeling in zijn eigen leven te zijn, maar verzet zich daar niet tegen. Inspiratiebron vormt de roman De Vreemdeling van Albert Camus, waarin de hoofdpersoon de absurditeit van het leven doorziet en de juiste conclusies trekt. Dierickx’ regiestijl kenmerkt zich door krachtige, concrete narratieve lijnen en een gelaagde psychologie van de karakters. Greco en Scholten vertrekken in hun danstaal van het niet-gepsychologiseerde menselijk lichaam, dat nieuwe betekenis verwerft in een abstracte wereld. Deze contrapuntische verhouding ligt ten grondslag aan hun gezamenlijke film.

Makers: Emio Greco, Pieter C. Scholten en Arno Dierickx

Tijdsduur: 12 minuten en 40 seconden

Making of: https://vimeo.com/89243408

What’s Unfolding [2013]

Een dans van objecten, landschap en associaties. Lichamen van dansers en tenten in een caleidoscopische choreografie die balanceert tussen abstract en intiem. De grafisch uitgesproken beelden roepen associaties op met actuele sociale en politieke gebeurtenissen en ons menszijn. Het unieke landschap van de Hondsbossche Zeewering vormt een decor voor een steeds veranderd carnaval van vormen.

Makers: Hillary Blake Firestone en Leendert Pot

Tijdsduur: 9 minuten en 42 seconden

Making of:  https://vimeo.com/89786775

Point Taken was een interdisciplinair dansfilmproject op initiatief van het Mediafonds en het Fonds Podiumkunsten in samenwerking met NTR en Cinedans. Het project ging in 2010 van start, waarna de laatste film op Cinedans werd vertoond in 2016.

 

Meer inspiratie