Home » Reportage
One Man Without a Case ICKamsterdam

One Man without a Cause op CaDance

One Man without a Cause is de tweede voorstelling van ICKamsterdam uit de reeks van vijf rond het thema ‘Het Lichaam in Opstand’ over hoe het lichaam reageert in de voortrazende maatschappij van tegenwoordig. De dansvoorstelling is op vrijdag 6 februari en zaterdag 7 februari te zien in theater Korzo in Den Haag tijdens het CaDance festival.

One Man Without a Cause van ICKamsterdam

Tussen drie metershoge wanden met honderden afzonderlijke ledlampen staat een man. Zijn hemd is zo met zweet doordrenkt dat het niet meer duidelijk is waar het hemd eindigt en de huid begint. Het is de vreemdeling, hij die het absurde spel van de maatschappij weigert mee te spelen. Wat zegt de strijd van één man over de samenleving als geheel?

Geïnspireerd op het existentialistische gedachtengoed van de Franse filosoof Albert Camus, in het bijzonder zijn boek De Vreemdeling (L’Étranger), gaat de voorstelling One Man without a Cause in op het conflict tussen individu en maatschappij. De voorstelling is een choreografie van Emio Greco en Pieter C. Scholten van ICKamsterdam, en wordt gedanst door Greco zelf.

One Man Without a Case ICKamsterdam

Choreograaf en danser Emio Greco

Emio Greco: ‘Honderd jaar na zijn dood levert Camus nog genoeg gespreksstof in Frankrijk en daarbuiten. Ondanks zijn absurdistische en nihilistische levensvisie bleef hij engagement prediken en opstand aanmoedigen. Die contradictie blijft kunstenaars en filosofen fascineren.’

Volgens Camus werd het lijden van de mens veroorzaakt door de verwoede pogingen om in een volstrekt absurde wereld naar betekenis te zoeken. Hoe ga je om met de absurditeit en ondoorgrondelijkheid van het bestaan? Camus vatte deze filosofische vraagstukken in fictie. Dit inspireerde de choreografen om eenzelfde vertaalslag te maken naar de dans.

Greco: ‘Achter de woorden van Camus zit veel poëzie en dat gaf ons de nodige vrijheid om de absurditeit in het werk te vertalen naar het lichaam, het te tonen zonder woorden.’

One Man Without a Case ICKamsterdam

Emio Greco staat alleen op het podium. Hij wordt omsloten door een technologisch universum dat zich een evenwaardige tegenspeler toont. De duizenden ledlampen zijn de priemende ogen, de oren, de stemmen van de samenleving die hem nauwlettend in de gaten houden. Daarbinnen strijdt hij voor zijn eigen manier van leven. Een eenzame rebel in een meeslepende ruimte. Terwijl zijn leefruimte kleiner wordt, gaat zijn opstand door. Een interactief krachtenspel tussen de technologie en zijn lichaam geeft vorm aan een revolterend individu in de maatschappij.

Greco: ‘De ledlampen representeren de buitenwereld, de omgeving, de dingen, de mensen. Elke lampje kan een persoon zijn. Als vierde wand is er het publiek. De hoofdpersoon is alleen en toch omringd door een anonieme massa.  Een abstracte menigte met collectieve geschiedenis waarbinnen hij een vreemdeling is.’

Klik hier voor meer informatie over One Man Without a Cause.

Klik hier voor de website van CaDance, festival voor moderne dans.