Home » Reportage
dans en parkinson

Nieuw onderzoek: dansen heeft grote positieve impact op parkinsonpatiënten

Tekst: Hannie Meijerink
Fotocredits: Sjoerd Derine

In December 2022 publiceerde het International Journal of Qualitative Study’s on Health and Wellbeing de onderzoeksresultaten van de research, die danseres Anna Carapellotti met haar onderzoeksgroep ( onder leiding van professor Tineke Abma)in Amsterdam heeft uitgevoerd. 

Anna is een danseres, die woont en werkt in Belfast. Zij heeft een Bachelor of Arts in Cognitive Science van de University of Pennsylvania en een PhD in Psychology van Queen's University Belfast. Ze heeft professioneel  gewerkt  als klassiek balletdanseres en -docent en ze geeft ook danslessen aan mensen met Parkinson.

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Het is bekend dat dansen bij mensen met Parkinson verbetering van klachten kan geven. Anna had het gevoel dat dans voor deze groep veel meer is, een diepere betekenis heeft. Die wilde ze graag bloot leggen in dit onderzoek. 

Zij koos er voor het onderzoek te doen bij de inclusieve dansgroep ReDiscoverMe in Amsterdam, opgericht door Damar Lamers, waar mensen met bewegingsstoornissen, voornamelijk Parkinson en MS, wekelijks met elkaar dansen.

De titel van de publicatie is:
Escape, expand, embrace: the transformational lived experience of rediscovering the self and the other while dancing with Parkinson’s or Multiple Sclerosis

De conclusies maken duidelijk, dat dansen van grote betekenis is in het leven van deze dansers en een grote bijdrage levert aan hun welbevinden. Er kwamen drie hoofdthema’s naar voren:
Escape, Expand en Embrace.

Escape

Boven  jezelf uitstijgen om vrijheid van ziekte en zijn beperkingen te ervaren. 
Dansen in een niet-oordelende omgeving creëerde ruimte voor deelnemers om 'boven zichzelf uit te stijgen', waar ze konden transcenderen naar een ander niveau van zijn. Dit bood een ontsnapping aan handicaps, barrières en problemen waarbij deelnemers ongewenste identiteiten, negatieve stress en beperkingen konden loslaten. De eerste ervaring van deze ontsnapping werd beschreven als 'overweldigend' of 'bevrijdend'. Er was een onmiddellijke intuïtie dat dans goed is voor lichaam en geest en een verlangen om er meer van te ervaren.

Expand

Herontdekking van mogelijkheden voor het lichaam, het zelf en het leven via de dansgemeenschap. 
Een nadruk op vrijheid en expressie betekende dat zelfs met toenemende bewegingsuitdagingen het nog steeds mogelijk was om nieuwe manieren van bewegen in dans te vinden.
Daarnaast ( her)ontdekten de dansers nieuwe en oude aspecten van hun identiteit in een nieuwe gemeenschap, die hen de ruimte bood tot ontwikkeling van zichzelf.

Embrace

Accepteer, geniet van en vertrouw het eigen lichaam en dat van anderen.
Het uitdrukken van het ware zelf in dans zorgde voor sterke verbindingen tussen deelnemers. Zelfexpressie bevrijdde de deelnemers ook (of verloste ze verder) van het label 'Parkinson' of 'MS', waardoor ze zichzelf opnieuw konden definiëren in overeenstemming met hun innerlijke gevoelens.

 

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

De conclusies laten zien dat dans veel meer is dan een bewegingsactiviteit voor de deelnemers aan deze inclusieve dansgroep.
Het heeft hun leven verrijkt en de acceptatie van hun bewegingsbeperking gemakkelijker gemaakt.

Wil jij ook ervaren wat dans in een inclusieve dansles voor jou kan doen?Elke zaterdag van 11.00 tot 12.15 uur is er een RDM movement class in de Academie voor Theater en Dans, Jodenbreestraat 3, 1011NG, Amsterdam.
Voor meer informatie en mogelijkheden zie de website van RediscoverMe.

Doi artikel: doi.org/10.1080/17482631.2022.2143611

De foto’s van de RDM voorstelling “ ik en de ander” zijn van fotograaf Sjoerd Derine.