Home » Reportage
Nia dans Rotterdam

Nia dans je samen in Rotterdam

Auteur: Jacqueline de Kuijper

Zondag 6 september 2015 verzamelde een grote groep vrouwen zich in de danszaal van Dansateliers Rotterdam voor de Nia Playshopday met Ann Christiansen. De twee playshops - Happy Feet, Happy Body, en Music, Movement, Magic - werden mede georganiseerd door de Rotterdamse Nia-docente Esther Arends. Nia blijkt een dansante work-out te zijn die je conditie en lichaamsbewustwording vergroot en het dansplezier stimuleert. Een aanrader voor iedereen die gezond en fit wil worden en blijven, door te dansen en bewegen in een vriendelijke setting. 

Wat is Nia?

Esther Arends heb ik leren kennen tijdens de Codarts Dance Therapy Intensive in februari dit jaar. Ze sprak toen zó bevlogen over Nia dat mijn interesse direct gewekt was. Ze legde het uit als een dansles waarbij body-mind technieken toegepast worden - iets waar ik al jaren naar op zoek ben! Toen ze mij kort geleden uitnodigde voor de Nia Playshopday, twijfelde ik dan ook geen moment en zei ik volmondig ja.

Zondagochtend in de trein naar Rotterdam lees ik op de website van Arends nog eens na wat Nia nu precies is: Nia is een holistisch bewegingsconcept dat elementen combineert uit de gevechtskunst (Tae Kwon Do, Tai Chi, Aikido), dans (Jazz, Modern, Duncan) en ontspanningstechnieken (Yoga, Feldenkrais, Alexander Techniek). Een Nia-les is een fysieke work-out van zestig minuten waarbij eenvoudige choreografieën afgewisseld worden met momenten van vrije dans. 

Iedere Nia-les of -workshop begint met het neerzetten van de focus en intentie. Voor Happy Feet, Happy Body ligt het aandachtspunt bij de voeten. Twee en een half uur lang dansen we verscheidene voetarticulatie-oefeningen en maken we de voetspieren sterker. Tijdens Music, Movement, Magic schudden we onze lichamen en laten we ons meevoeren door verschillende ritmes.

Dans Nia Rotterdam

Nia playshopday met Ann Christiansen

De ‘playshops’ worden gegeven door de internationale Nia trainer en docent Ann Christiansen, van origine Zweedse en sinds twintig jaar woonachtig in Hamburg, Duitsland. Voordat Ann in 1997 Nia ontdekte, was zij professioneel zwemster (onder andere Olympisch kampioene) en werkte ze tien jaar als fysiotherapeut.

Wat me tijdens de Nia Playshopday het meest opvalt aan Christiansen, is haar charisma en de levensvreugde die ze uitstraalt. Ze zingt regelmatig met de muziek mee of maakt andere gekke en vrolijke geluiden. Deze vrolijkheid komt niet alleen tot uiting in haar kleurrijke kleding (ze draagt een oranjerode outfit met paarse omslagdoek/rok), maar ook door haar manier van lesgeven. Geen enkele keer uit ze kritiek; ze zegt juist dingen als “I am all people” en ze geeft ons als huiswerk mee om deze week vijf vreemden op straat een compliment te geven. In Nia - en in Ann’s manier van lesgeven - vind ik de combinatie van het non-competitieve van yoga met de dynamiek van dans waar ik al zo lang naar op zoek ben. 

Nia is dansplezier!

Het basisprincipe van Nia is dat je helemaal goed bent zoals je bent. Nia gaat over je goed voelen en het plezier in bewegen. Tijdens de Nia Playshopday dans ik samen met een grote groep vrouwen van middelbare leeftijd. Door de eenvoud van de choreografieën en de momenten van vrije dans is de Nia-les makkelijk te volgen. Tijdens de eerste playshop van de dag bijvoorbeeld, ligt de focus op de articulatie van onze voeten, maar wat we met ons bovenlichaam doen mogen we vrij invullen. 

Als snel wordt het mij duidelijk dat er bij Nia veel ruimte is voor persoonlijke expressie, maar het enthousiasme waarmee ik andere vrouwen zie dansen kan ik in mijzelf niet altijd ontdekken. Tot mijn eigen verbazing blijkt het voor mij toch even wennen te zijn dat het doel van de les niet is om je techniek de verbeteren (en de oefening zo perfect mogelijk uit te voeren), maar om gewoon te genieten door te bewegen. Ik merk dat ik de neiging heb om synchroon met Christiansen, in plaats vanuit mijn eigen impulsen, te dansen. 

Ook stoor ik mij aan mijn spiegelbeeld - en de overtollige kilo's die ik probeer kwijt te raken. Waar we bij de momenten vrije dans door de ruimte mogen bewegen - en ik het dansplezier wél ervaar, worden we bij de stukken choreografie toch verwacht ons in rijen voor de spiegel op te stellen. Ik wordt daardoor hyperbewust van hoe mijn bewegingen eruit zien en kan me met moeite concentreren op hoe de bewegingen voelen. Als ik een suggestie ter verbetering mag doen dan is dat “Trek die gordijnen voor de spiegel dicht!”

In de pauze spreek ik een dansdocente voor wie dit ook haar eerste ervaring met Nia is. “In Nia herken ik de reden dat ik ooit begonnen ben met dansen: het gevoel van ruimte, de sensatie van beweging, dat dansplezier!” vertelt ze als ik haar vraag naar haar beleving. Zelf vind ik het dan nog moeilijk om mijn ervaring onder woorden te brengen. Ik wil het eerst even laten inzinken.

Dans Nia Rotterdam

Dans je fit met Nia!

Halverwege de tweede playshop, wanneer ik er al vier uur dansen op heb zitten, doen mijn voeten zo’n pijn dat ik ermee stop. Terwijl ik mijn voeten masseer, observeer ik het laatste uur vanaf de zijlijn de andere vrouwen. Het zijn geen stereotype dansers, maar ze dansen mij er wel allemaal uit. Doordat de les nooit door uitleg wordt onderbroken ben je continu aan het dansen. Met Nia dans je jezelf fit!

 

Wil jij ook ervaren wat Nia voor jou kan doen? Kom dan zondag 12 september naar de Nia-Jam in Scheveningen. Of dans mee met Esther Arends tijdens de wekelijkse Nia lessen in Rotterdam. ​

Van 26 februari tot 3 maart 2016 is Ann Christiansen weer in Nederland. Ze geeft dan de White Belt training (basisopleiding) in Enschede.