Home » Reportage
Shirley MacLaine en Les Ballets Trockadero de Monte Carlo

Mannen op spitzen

De Nederlandse Publieke Omroep vertoonde eerder dit jaar een uitzending over de mannelijke dansers van Les Ballets de Trockadero. De mannen dansen komische parodieën op bekende balletvoorstellingen, maar hun vaardigheden zijn zeker niet om over te lachen: de mannen balanceren op hun spitzen als sierlijke zwanen.

Les Ballets Trockadero de Monte Carlo is opgericht in 1974. Het is een gezelschap van professionele mannelijke dansers die het volledige repertoire van ballet en moderne dans opvoeren. Klassieke en originele werken worden in oorspronkelijke choreografieën gedanst. Het gezelschap was opgericht met het doel om een speelse blik op traditioneel klassiek ballet te presenteren. Dit wordt gedaan door de parodieën in travestievorm te dansen. Het komische effect wordt bereikt door de onderliggende incongruenties van serieuze dans te benadrukken. Het feit dat de rollen door mannen worden gedanst, maakt dans niet belachelijk, maar versterkt de kunstvorm juist. De zware mannenlichamen balanceren gracieus op de puntjes van de tenen, terwijl ze zwanen of romantische prinsessen uitbeelden.

Internationale bekendheid voor het komische balletgezelschap

Dankzij artikelen in bekende kranten en tijdschriften als The London Daily Telegraph en Vogue heeft het dansgezelschap internationale bekendheid verworven. Les Ballets Trockadero is al talloze keren op tour geweest in landen over de hele wereld en er staan meer tours op het programma voor in de toekomst. Daarnaast verschijnt het gezelschap op evenementen van internationale aidsorganisaties en de voorstellingen halen hierbij grote bedragen op.

De vreugde van dans

Het beeld van de mannen op spitzen amuseert zowel kenners als nieuwkomers in het publiek. En dat is het uiteindelijke doel van Les Ballets Trockadero: de vreugde van dans naar het breedst mogelijke publiek brengen.

Kijk de uitzending Mannen op Spitzen - Les Ballets Trockadero terug.

Meer inspiratie